Efectul telefoanelor asupra interactiunii socialeTehnologia secolului 21 a devenit o componenta vitala, in sine unul dintre motivele principale pentru care ne bucuram de comfort in vietile noastre. Data fiind evolutia si expansiunea rapida a industriei tehnologice, putem considera ca societatea este mare consumatoare de tehnologiei.

Dar cat de pregnante sunt efectele acestui fapt? Efectele smartphone si a diverselor piese telefoane asupra interactiunii sociale poate fi un subiect de discutie pentru a observa cum tehnologia, in vesnica sa schimbare, a influentat dezvoltarea societatii moderne.

Influenta telefoanelor smartphone nu se limiteaza doar la nivelului relatiilor interumane, atata timp cat isi poate face simtite efectele si la nivelul dezvoltarii personale a fiacarui individ. Telefoanele moderne au participat involuntar la regresul nivelului de educatie, pentru simplul faptul ca accesul la interenet si la alte retele de socializare este permis in timpul orelor de curs. Ca rezultat, atentia studentilor nu se mai focuseaza pe subiectul de predare, ci pe alte considerente personale, paralele cu participarea la ora.

Nemaiexistand relatiile student-student, student-profesor, macar la un nivel e contact vizual, utilizarea telefoanelor in scoala impacteaza negativ si aceasta parte de interactiune sociala.  Pe de alta parte, un punct pozitiv al diverselor piese telefoane de tip smartphone ce pot fi achizitionate de pe siteuri de profil precum www.accesoriigsm.ro este reprezentat de revolutia modului de predare de la cel traditional, la cel modern. Utilizarea tehnologiei smartphone in timpul orelor nu este neaparat un motiv de diversiune, ci poate reprezenta un tip de suport pedagocic mai atractiv pentru studenti.

La nivel de comunicare, tehnologia smartphone a declansat o inlatuire de efecte de tip domino. Acest lucru poate fi vizibil, de exemplu, in activitatea simpla a unei firme. In realizarea unei strategii de business, comunicarea dintre senior manager si ceilalti angajati este importanta. Cu toate acestea, intalnirile traditionale s-au rezumat la comunicare prin smartphone, pe cale de email, ceea ce poate duce la multe interpretari nedorite in cazul transmiterii unei informatii.

Atata timp cat telefoanele moderne au revolutionat tehnologic modul de comunicare si au sporit nivelul de interactiune dintre diversi actori sociali, acestea au „reusit” pe de alta parte sa alieneze si sa limiteze relatiile interumane.

Cu toate acestea, telefoanele smartphone ajuta conectarea indivizilor ale caror relatii sunt dificil de intretinut din considerente geografice. Jucand un rol important in apropierea indivizilor indepartati prin distante, smartphone participa, in acelasi timp, la indepartarea persoanelor apropiate, marind distanta dintre ele, cel putin la nivel mental.

Asadar, in ciuda diverselor avantaje pe care un smartphone le-ar aduce cu sine, in ceea ce priveste aspectele etice, un smartphone nu ar trebui sa fie o achizitie prioritara.

Intr-adevar, odata cu un smartphone vin numeroase beneficii, cum ar fi o biblioteca virtuala, posibilitatea de multitasking etc., dar poate influenta viata sociala a unui individ intr-un mod negativ.

Avand in vedere ca explozia tehnologiei nu poate fi controlata, consumatorii vor dori tot timpul sa investeasca in tehnologia smartphone, dar acestia nu ar trebui sa-si lase viata controlata de aceste obiecte. Interactiunea cu prietenii si colegii este o activitatea ce ar trebui sa se desfasoare liber, in cadrul careia un smartphone poate fi utilizat ca un instrument, dar nu ca o necesitate.

Categorized in: