De ce produsele de import sunt mai scumpe decat cele autohtone ?Pentru inceput vreau sa va prezint un magazin online specializat in comercializarea de aparate de muls vaci , Mulgatoare-vaci.blogspot.com .

Prin intermediul acestui magazin va puteti achizitiona aparate de muls vaci de cea mai buna calitate la cel mai bun pret de pe piata romaneasca , in plus primiti garantie 2 ani si transport gratuit in 24 de ore . Aceste aparate reprezinta cheia succesului afacerii dumneavoastra . Asadar , nu mai ezitati si accesati www.mulgatoare-vaci.blogspot.com.

Industria de lactate din tara noastra se confrunta in ultima perioada cu o problema foarte serioasa , si anume cresterea alarmanta a importurilor . Ministrul Agriculturii , Daniel Constantin , explica ca aceasta situatie se datoreaza in special costului de productie . In opinia demnitarului , Romania are un cost de productie la produsele lactate mult peste media altor tari din Uniunea Europeana .

Potrivit unor informatii publicate de Institutul National de Statistica ( INS ) , in primele 7 luni ale anului 2013 importurile de lapte de vaca au crescut cu  56,7% , ceea ce inseamna un plus de aproximativ 53.087 tone , in conditiile in care cantitatea de lapte colectata de la producatorii autohtoni a scazut cu 4,1% .

Se pare ca producatorii autohtoni nu mai sunt de accord sa vanda laptele pentru un pret de nimic . In momentul de fata un fermier primeste de la centrele de colectare aproximativ 1,30 lei/litru , un pret foarte mic in raport cu cheltuielile acestora .

Gradul mic de procesare a laptelui provenit de la fermieri este foarte mult influentat de modul de organizare al fermelor , si spun asta pentru ca in tara noastra aproximativ 90% din materia prima provine din gospodariile care au cel mult trei vite . Exista numai cateva ferme de dimensiuni foarte mari si putin peste 1.200 care au un efectiv de cel putin 50 de bovine .

Un alt factor extrem de ingrijorator este faptul ca in Romania consumul de lapte pe cap de locuitor este de pana la 10 ori mai mic decat media Uniunii Europene . Asadar tara noastra trebuie sa lucreze si la capitolul autoeducare .

Desi , si in momentul de fata productia romaneasca de lapte este serios amenintata de importuri  , Ministrul Agriculturii sustine ca incepand cu anul 2015 , odata cu eliminarea cotei de lapte pentru toate tarile din Uniunea Europeana , aceasta amenintare va deveni si mai serioasa .

Ce inseaman aceasta eliminare a cotei de lapte ? Ei bine , incepand cu anul 2015 fiecare stat din Uniunea Europeana va putea sa produca cat lapte doreste . Asadar , Romania risca sa consume numai lapte de import , si asta din cauza diferentei mari dintre pretul de productie din tara noastra si pretul practicat in restul tarilor membre UE .

Cu toate acestea , autoritatile dau asigurari ca lucreaza intens la elaborarea unui sistem care sa  sporeasca competitivitatea in acest sector prin finantarea proiectelor de productie , procesare si distributie de lapte .

Pentru perioada 2014-2020 Ministerul Agriculturii isi propune sa finanteze proiectele integrate , fie ca ne referim la cooperative agricole , asociatii de fermieri sau fermieri individuali care pe langa unitatea de productie mai dispun si de un mic spatiu de colectare si depozitare .

Romania trebuie sa fie pregatita pentru momentul in care se elimina cotele de lapte impuse actualmente de Uniunea Europeana .

Alte stiri actuale :

1. Efectele laptelui asupra parului si a pielii
2. Fabrică de lapte din Bihor, model pentru turci
3. Lidl nu mai vrea lapte de la Braşov, ci din Polonia
4. 85% din laptele produs în Braşov e la standardele din 2014
5. Numărătoare inversă pe Calea laptelui! Vezi ce-i aşteaptă pe micii fermieri români

Categorized in: