Ce sunt injectiile structurale?
Cladirile, ca orice bun de larg consum, pot suferi in timp anumite modificari. Fisuri, crapaturi, goluri, desprinderi ale tencuielor, acestea sunt doar cateva dintre problemele ce pot aprea pe durata de exploatare a unei constructii.

Reabilitarea constructiilor inseamna mult mai mult decat a da o fata noua unei constructii. Fireste, exista cazuri in care gradul de degradare este destul de redus, situatie in care o firma de constructii va sti sa intervina punctual, acolo unde problemele au tendinta sa apara.

Pe de alta parte insa, exista si cazuri in care interventia la nivelul unei cladiri se dovedeste a fi de o mai mare amploare, caz in care se poate actiona in structura constructiei, cu anumite tipuri de materiale speciale care sa ofere un real ajutor.

O firma de constructii specializata va sti intotdeauna sa distinga natura problemelor. Atunci cand vorbim despre interventii la nivelul unei structuri, facand referire si la elementele portante, interventia se desfasoara cu o mai mare dificultate, drept pentru care atat durata, costurile de executie dar si riscurile pot creste in mod proportional.

Atunci cand trebuie sa intervenim in interiorul unei structuri, asa cum este cazul fisurilor si a golurilor, putem vorbi in mod clar despre injectii structurale. Ce sunt injectiile structurale? Ei bine acestea reprezinta suplimentari cu anumite materiale in zonele in care betonul pare sa lipseasca. Putem folosi in acest sens doua tipuri de materiale, care insa isi ramifica tipurile in functie de necesitati.

Astfel, in functie de elementele structurale, dar si de cerintele acestora, vom distinge materiale de injectare cimentoase, dar si rasini sintetice pentru injectii structurale. Fiecare dintre ele are un rol foarte bine stabilit, deoarece in anumite cazuri poate fi inlocuit materialul de baza, betonul in speta, cu rasinile epoxidice de injectie.

Acestea au proprietatea de a forma un corp solid in momentul in care intra in priza, fapt ce conduce la o monolitizare structurala de mare amploare. Rasinile epoxidice nu afecteaza structura prin compozitia lor, nu isi modifica proprietatile in timp, iar riscurile de deteriorare sunt minime pe durata de exploatare a cladirii.

Aici pot interveni doua variabile, deoarece putem vorbi despre injectii structurale cu rasini elastice, sau despre injectii rigide, alegerea acestor materiale facandu-se in functie de elementul structural ce urmeaza a fi injectat. In cazul in care vom avea nevoie de asigurarea unei oarecare elasticitati vor putea fi folosite rasinile poliuretanice elastice, in vreme ce cele epoxidice raman solutia pentru structurile rigide care nu trebuie sa formeze articulatii.

Pe de alta parte, avem ca solutie de injectare structurala utilizarea materialelor cimentoase. Mortarele fine sau pastele de injectie au fost si sunt in continuare solutii foarte eficiente in ceea ce priveste umplerea fisurlor si a golurilor, conducand si ele catre o realibilitare structurala corecta si eficienta.

Pentru fiecare injectie structurala insa este nevoie de o firma de constructii specializata care sa cunoasca toate dedesubturile acestui domeniu. In mod clar nu oricine stie ca o fisura trebuie curatata si matata, ca trebuie suflata, ca trebuie introduse packere si ca pentru injectare sunt necesare pompe si solventi. Tehnica de injectare nu este accesibila chiar oricui.

Firmele specializate precum www.avangart.org stiu insa ca acest domeniu este pentru cei mai buni si tocmai de aceea ele vin pe piata cu cele mai bune oferte, gata sa satisfaca orice exigente.

Categorized in: