Cat-de-avantajos-este-sa-ti-vinzi-locuinta-pe-cont-propriuPentru foarte multi oameni, inceputul primaverii semnifica si dezghetarea pietei imobiliare, moment in care multi dintre noi cautam sa vindem cladiri, case sau apartamente. Pentru asta, majoritatea apeleaza la un agent imobiliar, cu inima usor neimpacata din cauza comisionului gras ce trebuie platit agentului.

Dar te-ai gandit vreodata sa incerci sa-ti vinzi locuinta pe cont propriu? In zilele noastre ar putea sa fie chiar mai usor, gratie expansiunii internetului si a site-urilor imobiliare, care iti cer numai o taxa pentru postarea anuntului. Astfel, vei evita plata unui comision imens. Dar oare iesi cu adevarat in avantaj atunci cand tragi linie la final? Oare poti obtine un pret la fel de bun de unul singur?

Cum functioneaza?
A-ti vinde locuinta pe cont propriu inseamna exact asta: tu te ocupi de absolut tot, de la a face fotografii, la cautare de clienti, pana la negocierea pretului. Site-ul de imobiliare nu face decat sa iti posteze anuntul. Tu vei gestiona relatia cu clientii, tu raspunzi la telefon, tu le faci programari pentru vizualizari pe care tot tu le conduci. Iti va consuma mult mai mult timp si poate nu vei avea aceleasi rezultate ca un agent imobiliar, dar vei economisi de la cateva sute pana la cateva mii de euro.

Ce parere au agentiile imobiliare?

Agentiile imobiliare nu sunt de parere ca a-ti vinde locuinta pe cont propriu este avantajos, sustinand ca vanzarea in sine a proprietatii este doar unul din serviciile pe care le ofera. Agentii imobiliari se ocupa si de evaluarea locuintei, stabilirea unui pret corect si realist, plus partea de birocratie care implica notari si avocati.

In plus, mai ales daca vorbim de vanzarea unei proprietati mari, acestia verifica identitatea cumparatorului si capacitatea lui financiara, filtrand cumparatorii care chiar isi permit sa cumpere proprietatea respectiva.

Multi dintre agentii imobiliari sustin ca abilitatea de a negocia este foarte importanta si ca nu toata lumea o poseda. Pentru ei este o diferenta enorma intre a apela la un simplu site de anunturi imobiliare care nu face decat sa iti posteze anuntul si a angaja un agent imobiliar care iti ofera un complex de servicii.

Riscul pe care si-l asuma cei care apeleaza la un website de anunturi imobiliare este sa ramana si cu banii luati si fara cumparator. Pana la urma, ajungi tot la un agent imobiliar, cheltuind mult mai multi bani decat daca apelai la acesta de la inceput.

Pana la urma cum e mai bine sa procedezi?

In primul rand, intreaba-te daca un potential cumparator care cauta o locuinta in zona ta va fi capabil sa o gaseasca pe internet. Fa un test: cauta pe google o locuinta in zona ta si vezi daca apar rezultate relevante.

Pe langa asta, daca te decizi sa postezi un anunt pe un site imobiliar, verifica pe ce pagina de rezultate apare proprietatea ta. E cunoscut faptul ca multi oameni renunta la cautari daca trebuie sa dea prea multe click-uri.

Daca vrei siguranta si iti permiti sa platesti un comision substantial, atunci este mai indicat sa mergi pe metoda clasica, adica sa apelezi la o agentie imobiliara.

Categorized in: