De ce este indicat sa renuntam la plasticul traditional?Materialele plastice pot fi materialul cel mai polarizant al timpurilor moderne. Ofera o serie de beneficii incredibile care ne ajuta in fiecare zi, dar produsul poate fi si una dintre cele mai nocive substante de pe planeta noastra.

Primul produs plastic a aparut din cauza cercetarilor efectuate de John Wesley Hyatt in 1869. El a inventat primul polimer sintetic in efortul de a revendica un premiu de 10.000 USD, care a fost anuntat ca o modalitate de a oferi un inlocuitor pentru fildes.

Hyatt a descoperit ca prin tratarea celulozei din fibre de bumbac cu camfor, a devenit posibil un produs care ar putea fi fabricat intr-o varietate de forme.

Materialele plastice nu trebuie sa fie un produs cu o singura utilizare sau sa fie tratate ca de unica folosinta. Multe forme ale acestui material au o durata de viata lunga, care este egala sau mai mare decat ceea ce au furnizat alte materiale. O teava din PVC bine fabricata si intretinuta are capacitatea de a furniza servicii de pana la un secol. Plasticul pentru constructii are o durata de viata medie de 35 de ani.

Utilizarea in schimb a materialelor plastice precum ambalaje, caserole, tacamuri sau produse similare, in mod evident nu este recomandata, dat fiind faptul ca acestea afecteaza grav mediul inconjurator.

Materialele plastice provin de obicei din resurse neregenerabile.

Desi primele materiale plastice provin din fibre pe baza de plante, majoritatea produselor pe care le utilizeaza oamenii astazi au combustibili fosili ca fundament. De obicei este petrol, dar se poate de-asemenea folosi si gaz natural pentru a dezvolta acest produs. Aproximativ 4% din acesti combustibili intra direct in industria plastica pentru a crea produse noi.

Cand analizam numarul resurselor consumate in timpul procesului de rafinare si cresterea preconizata a cererii, costul combustibilului fosil al materialelor plastice ar putea ajunge la 20% in urmatorul deceniu.

Majoritatea poluarii gasite in oceanele lumii sunt din plastic.

Pana la 80% din resturile marine contin plastic. Aceasta problema provine din surse terestre si marine, adesea colectandu-se in zone mari de apa deschisa, unde se aduna curentii.

Aceasta problema ne determina sa gasim deseuri pe plaje, pe uscat si chiar in surse de apa dulce. Unele dintre elementele care se arunca cel mai des sunt paiele de plastic, sticlele, capacele si ambalajele alimentare.

Poluarea din plastic poate duce la mai multe pierderi economice.

Poluarea cu ambalaje din plastic creeaza o pierdere economica de aproape 80 de miliarde de dolari pentru economia globala anual. Reprezinta aproape 50% din totalul deseurilor din aceasta industrie si practic toate celelalte industrii folosesc intr-un fel acest articol. Plasticul pentru constructii reprezinta 16% din utilizarea plasticului, in timp ce textilele sunt responsabile pentru aproximativ 15%. Intrucat nu este profitabil sa reciclam multe dintre elemente, mai mult tinde sa intre in fluxurile de deseuri in loc sa fie refolosite.

Media globala pentru reciclarea plasticului este de aproximativ 14%. India este unul dintre liderii mondiali prin reciclarea a aproximativ 60% din articolele sale, in timp ce Statele Unite se apropie de ultimul loc in lumea dezvoltata prin reciclarea a doar 9%.

Nu putem recicla infinit produsele din plastic.

Metalele pot fi reciclate de nenumarate ori intr-o varietate de produse diferite, datorita proprietatilor materialului. Materialele plastice nu impartasesc aceasta oportunitate. Il putem refolosi sau recupera de mai multe ori inainte de a-si pierde calitatea si integritatea.

Aceasta inseamna ca avem mai multe sanse de a renunta la acest produs, de a-l incinera sau de a-l agata intr-un depozit de deseuri. Unele produse si obiecte din plastic nu pot fi reciclate deloc, ceea ce cu siguranta reprezinta un mare dezavantaj.

Dureaza mult timp sa se descompuna produsele din plastic.

Plasticul are nevoie de foarte mult timp pentru a se degrada in comparatie cu obiectele organice. O linie de pescuit din plastic ar putea dura peste 600 de ani pentru a se descompune in cele din urma. Unii cercetatori considera ca unele forme ale acestui material nu s-ar putea descompune pe deplin, ramanand ca nano-plastice care ar putea influenta sanatatea umana, animala si marina intr-o varietate de moduri.

Chiar si pungile de plastic pe care le folosim pentru a transporta obiecte in fiecare zi pot dura 10 pana la 20 de ani pentru a se descompune in mod natural, dar unele dintre ele pot dura pana la aproximativ 1.000 de ani. Cand aruncati o sticla de apa de plastic, atunci ar putea dura 450 de ani.

In aceste conditii, este firesc sa folosim cu totii ambalaje biodegradabile, caserole biodegradabile, si tot ceea ce este posibil sa fie fabricat din material plastic biodegradabil. In acest fel, ne vom reduce amprenta de carbon, si ne vom face un bine atat noua, cat si celor din jur.

Trebuie sa cheltuim energie pentru curatarea materialelor plastice pentru a recicla obiectele.

Materialele plastice care au o contaminare incrucisata cu diferite tipuri creeaza produse inutilizabile. De asemenea, trebuie sa curatam obiectele inainte ca reciclatorii sa poata transforma lucrurile in piese noi.

Unele produse contin diferite tipuri de plastic in acelasi articol (adica o sticla si un capac), creand si mai multe provocari de gestionat. Este un dezavantaj care face reciclarea ineficienta in cel mai bun caz pentru anumite comunitati, si uneori imposibila.

Categorized in: