Tot ce trebuie sa stii despre porumbCum se gateste porumbul, cum se stocheaza, cand se mananca pentru o aroma optima … descopera toate secretele acestei legume delicioase.

Porumbul gatit

Aceasta planta verde mare este semanata primavara si infloreste vara. In functie de utilizarea intentionata, se recolteaza la diferite grade de maturitate si umiditate.

Istoria si caracteristicile porumbului

Probabil vechi de 7.000 de ani, porumbul a suferit schimbari profunde de la nasterea sa in  Mexic. In 1492 Cristofor Columb a descoperit aceasta planta, cand a aterizat in Lumea Noua. Doi ani mai tarziu, este cultivat in Spania.

Mult timp a ramas in sud-vestul Frantei, Spaniei si Italiei, aceasta cultura a ajuns sa ajunga in restul Europei, apoi sa faca  turul lumii.

Porumbul, cu mari calitati de adaptare climatica, este cultivat acum pe 5 continente, unde fiecare tara isi urmeaza propriile metode. Este chiar cea mai raspandita planta din lume . Intr-adevar, nu este doar un aliment esential pentru animalele de ferma, ci, in plus, reprezinta  baza nutritiei umane, in special in Mexic si Africa Centrala.

Americanii si europenii sunt, de asemenea, consumatori grei. Si dupa cum stii, Romania este o mare consumatoare de mamaliga pe care o poti face din malai superior Boromir 1 kg.

Porumbul se distinge prin trei calitati:

  • porumb boabe (35% apa), este utilizat in principal pentru hrana animalelor (pasari si porci). Este a doua cereala dupa grau.
  • furajul de porumb sau cereale  (25 pana la 35% apa): este baza hranei bovinelor.
  • porumb dulce (70% apa): se recolteaza intre lunile iulie si octombrie, dupa 90 de zile de cultura. Destinat consumului uman, din soiuri alese pentru calitatea boabelor lor. Daca nu este destinat sa fie vandut proaspat, pe stiulet, acesta este ambalat rapid pentru conservare sau congelare (cea mai mare parte a productiei).

Amidonul de porumb este utilizat in industria de papetarie si plastic biodegradabil. De asemenea, este implicat in fabricarea medicamentelor.

Fermentat sau distilat, produce etanol, o hidrocarbura regenerabila, care intra in compozitia unei benzine mai putin poluante.

Dupa  Statele Unite  si  Ungaria ,  Franta  este al treilea cel mai mare producator din lume. Doua treimi din aceasta productie este exportata catre Uniunea Europeana, in special catre Germania si Regatul Unit.

Cand sa mananci porumb

Este sezonul de varf pentru degustarea porumbului in iulie.

Cum sa alegi porumbul

Alege-l cu frunze verzi pal. Boabele sale, plinute si stralucitoare, trebuie sa fie galben laptos si de dimensiuni uniforme . Varful urechii nu trebuie deshidratat. Puteti gasi, de asemenea, boabe dulci conservate si congelate.

Cum se pastreaza porumbul

Pastreaza-l pana la o saptamana, protejat de frunzele sale, in frigider.

Cum se gateste si se gusta porumbul

Mananca-l fierbinte, fiert in apa, abur sau cuptor cu microunde. La gratar, lasat aproximativ cincisprezece minute, in cuptorul in tigaie sau pe gratar, are nuante frumos aurii.

Ce ar putea fi mai bine decat sa musti in aceasta frumoasa planta aurie cu boabe crocante si suculente, simple sau doar acoperite cu o putin unt sau sare? Poti sa  il caramelizezi in folie  cu putin zahar. Este, in orice caz, si o garnitura foarte potrivita pentru carnea fripta si pasarile de curte .