Aluatul foietaj: il prepari acasa sau il cumperi?Te-ai intrebat vreodata cum sa prepari foietaj? Cauti o metoda dovedita, o reteta care sa stii ca ofera un rezultat satisfacator? Citeste instructiunile de mai jos si vei vedea ca este destul de simplu, doar ca toata treaba necesita foarte mult timp. Poate, cu putina practica, vei gasi chiar ca este o activitate relaxanta.

Aluatul foietaj se face prin plierea alternativa a aluatului intins cu untul rulat pana se formeaza o multime de straturi care, dupa coacere, sunt dispuse frumos. In timpul coacerii, apa continuta in aluat si unt se transforma in abur, care umfla aluatul.

Timpii de pastrare indicati in frigider sunt aproximativi. In diferite carti de bucate, sunt 30 de minute si chiar 2 ore intre fiecare impaturire a aluatului. Trebuie doar sa urmaresti aluatul. Daca este cald, nu ar trebui sa faci aluat in zilele caniculare. Plierea aluatului poate fi, de asemenea, intrerupta in orice moment cand apare ceva si trebuie sa pleci, il poti termina chiar si a doua zi, dar trebuie sa notezi bine de cate ori l-ai pliat.

Vei gasi mai jos este o descriere mai detaliata a acestei activitati. Nu te speria de lungimea textului, caci este totul bine detaliat si trebuie sa acorzi atentie pasilor care trebuie facuti pentru a face aluatul cu adevarat grozav.

Daca decizi ca nu ai chef sa faci aluat cu metoda traditionala, poti oricand sa apelezi la produse congelate pentru patiserie  – tot ceea ce trebuie sa faci insa este sa mergi pana la un magazin cu astfel de produse sau sa comanzi online de la Boromir Market.

Reteta pentru aluat foietaj:

Reteta scoate aproximativ 500g de aluat, ceea ce este suficient pentru, de exemplu, 2 tarte. Iata ce pasi trebuie urmati:

  • amesteca 250 grame faina cu o lingurita de sare, pe masa de patiserie (o poti pune si intr-un castron), fa o adancitura in centrul in care torni 50 g unt topit si 100 ml apa rece.
  • combina treptat faina cu untul pana se formeaza o bila de aluat (aluatul nu trebuie sa fie neted), pune aluatul la frigider timp de 1 ora
  • ruleaza 200 g unt rece intre doua bucati de folie de plastic intr-un patrat cu o latura de aproximativ 12 cm si pune-l in frigider
  • Scoate bila de aluat din frigider, taie o cruce pe ea, apoi roteste-o in patru directii, astfel incat untul sa se potriveasca in centrul aluatului.
  • scoate untul din frigider, pune-l in mijlocul aluatului desfasurat, pliaza toate partile aluatului in unt ca un plic, lipeste marginile aluatului astfel incat untul sa nu iasa
  • Ruleaza aluatul intr-un dreptunghi de 3x mai lung decat lat, cu dimensiunile de aproximativ 15 × 45 cm, apoi impatureste-l in 3: 1/3 cel inferior, puneti 1/3 cel din mijloc, presara bine cu faina, aluatul nu se poate lipi.
  • apoi puneti 1/3 din cea superioara pe 1/3 din cea din mijloc, roteste aluatul cu 90 de grade spre stanga, 1 plierea este completa, marcheaza numarul de pliuri pe aluat (o apasare cu degetul in aluat) , pune aluatul la frigider pentru 30-60 de minute, repeta indoirea de inca 5 ori, dupa fiecare indoire, pune aluatul la frigider pentru 30-60 de minute (poti sari peste frigider sau sa-i scurti timpul daca este rece in camera iar aluatul nu se lipeste unul de altul), dupa fiecare indoire, intoarceti aluatul cu 90 de grade in sens invers acelor de ceasornic, dupa ce il pliezi, pune aluatul la frigider timp de 1 ora.

Pentru coacere, temperatura initiala trebuie sa fie ridicata (200-230 de grade in functie de reteta) pentru ca aluatul sa creasca bine, apoi scade temperatura la 160-180 de grade, astfel incat toate straturile aluatului sa aiba timp sa se coaca si sa fie crocante.

Categorized in: