Ce sunt biocidele?Un biocid precum SUPER KILLER 25 EC de exemplu, este definit in legislatia europeana ca o substanta chimica sau microorganism destinat sa distruga, sa descurajeze, sa faca inofensiv sau sa exercite un efect de control asupra oricarui organism daunator. Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA) foloseste o definitie usor diferita pentru biocide ca fiind „un grup divers de substante otravitoare, inclusiv conservanti, insecticide, dezinfectanti si pesticide utilizate pentru controlul organismelor daunatoare sanatatii umane sau animale sau care provoaca daune la produse naturale sau fabricate”.

In comparatie, cele doua definitii implica aproximativ aceeasi, desi definitia EPA din SUA include produse de protectie a plantelor si unele medicamente veterinare.

Termenii „biocide” si „pesticide” sunt schimbati in mod regulat si adesea confundati cu „produsele de protectie a plantelor”. Pentru a clarifica acest lucru, pesticidele includ atat biocide, cat si produse de protectie a plantelor, in care primul se refera la substante in scopuri nealimentare si alimentare, iar cel de-al doilea se refera la substante in scopuri alimentare si furajere.

Atunci cand se discuta despre biocide, trebuie facuta o distinctie intre substanta activa biocida si produsul biocid. Substantele active biocide sunt in majoritate compusi chimici, dar pot fi si microorganisme (de exemplu, bacterii).

Produsele biocide contin una sau mai multe substante active biocide si pot contine alte co-formulante neactive care asigura eficacitatea, precum si pH-ul, vascozitatea, culoarea, mirosul, etc. dorite ale produsului final. Produsele biocide sunt disponibile pe piata pentru utilizare de catre consumatorii profesionisti si / sau non-profesionisti.

Desi majoritatea substantelor active biocide au o toxicitate relativ ridicata, exista si exemple de substante active cu toxicitate scazuta, cum ar fi CO

2, care isi manifesta activitatea biocida numai in anumite conditii specifice, cum ar fi in sistemele inchise. In astfel de cazuri, produsul biocid este combinatia dintre substanta activa si dispozitivul care asigura activitatea biocida prevazuta, adica sufocarea rozatoarelor de CO2 intr-o capcana inchisa a sistemului.

Un alt exemplu de produse biocide disponibile consumatorilor sunt produsele impregnate cu biocide (denumite si articole tratate), cum ar fi hainele si bratele impregnate cu insecticide, sosetele impregnate cu substante antibacteriene etc.

Biocidele sunt utilizate frecvent in medicina, agricultura, silvicultura si industrie. Substantele si produsele biocide sunt, de asemenea, folosite ca agenti anti-murdarire sau dezinfectanti in alte circumstante: clorul, de exemplu, este utilizat ca biocid de scurta durata in tratarea apei industriale, dar ca dezinfectant in piscine. Multe biocide sunt sintetice, dar exista biocide naturale clasificate drept biocide naturale, derivate din de exemplu, bacterii si plante.

Un biocid poate fi:

  • Un pesticid: acesta include fungicide, erbicide, insecticide, algicide, molusicide, miticide, rodenticide si slimicide.
  • Un antimicrobian: aceasta include germicide, antibiotice, antibacteriene, antivirale, antifungice, antiprotozoale si antiparazite.

In Europa, produsele biocide sunt impartite in diferite tipuri de produse (PT), pe baza utilizarii prevazute. Aceste tipuri de produse, in total 22 sub BPR, sunt grupate in patru grupe principale, respectiv dezinfectanti, conservanti, combaterea daunatorilor si alte produse biocide.

De exemplu, grupul principal „dezinfectanti” contine produse care trebuie utilizate pentru igiena umana (PT 1) si igiena veterinara (PT 3), grupul principal „conservanti” contine conservanti de lemn (PT 8), grupul principal „pentru combaterea daunatorilor” contine rozatoare (PT 14) si repelenti si atragatori (PT 19), in timp ce grupul principal „alte produse biocide” contine produse antifusante (PT 21). Trebuie mentionat ca o substanta activa poate fi utilizata in mai multe tipuri de produse, cum ar fi de exemplu fluorura de sulfuril.

Biocidele pot fi adaugate la alte materiale (de obicei lichide) pentru a le proteja impotriva infestarii si cresterii biologice. De exemplu, anumite tipuri de compusi cuaternari de amoniu (quats) sunt adaugati la apa din piscina sau la sistemele de apa industriale pentru a actiona ca un algicid, protejand apa de infestare si de cresterea algelor. Adesea nu este practic sa se pastreze si sa se utilizeze gaz otravitor de clor pentru tratarea apei, astfel incat se folosesc metode alternative de adaugare a clorului.

Acestea includ solutii de hipoclorit, care elibereaza treptat clorul in apa si compusi precum dicloro-s-triazinetrione de sodiu (dihidrat sau anhidru), uneori denumiti „diclor” sitricloro-s-triazinetrione, denumita uneori „triclor”. Acesti compusi sunt stabili in timp ce solidele si pot fi folositi sub forma de pulbere, granulare sau tablete.

Cand sunt adaugate in cantitati mici la apa de piscina sau sisteme industriale de apa, atomii de clor se hidrolizeaza din restul moleculei formand acid hipocloros (HOCl) care actioneaza ca un biocid general care ucide germeni, microorganisme, alge s.a. Compusi cu hidantoina halogenata sunt de asemenea folositi ca biocide.

Pericole si riscuri pentru mediu

Deoarece biocidele sunt destinate sa ucida organismele vii, multe produse biocide prezinta un risc semnificativ pentru sanatatea si bunastarea umana. La manipularea biocidelor si a echipamentelor si echipamentelor de protectie corespunzatoare este necesara o mare atentie. Utilizarea biocidelor poate avea, de asemenea, efecte adverse semnificative asupra mediului natural.

Vopselele anti-murdarire, in special cele care utilizeaza compusi organici de staniu, cum ar fi TBT, s-au dovedit ca au efecte severe si de lunga durata asupra ecosistemelor marine, iar materialele sunt acum interzise in multe tari pentru navele comerciale si de agrement (desi uneori sunt inca folosite pentru navele navale).

Eliminarea biocidelor folosite sau nedorite trebuie sa fie efectuata cu atentie pentru a evita deteriorarea grava si potential de lunga durata a mediului.

Categorized in: