Tendinopatia – indiferent dacă este vorba despre tendornul lui Ahile, tendonul rotulian sau coafa rotatorie – apare adesea după o perioadă de desfășurare a unei activități la un nivel cu care nu suntem obișnuiți.

De exemplu, ați putea decide să vă înscrieți la un semimaraton în câteva luni, așa că începeți să vă antrenați – chiar dacă nu ați mai alergat de mult timp. Sau sezonul de volei tocmai a început și sariţi direct în turneul de deschidere a sezonului. Sau aveţi un nou loc de muncă ce implică o mulțime de mișcări repetitive ale încheieturii mâinii sau ale brațului pe parcursul zilei. Toate aceste exemple au în comun faptul că există un nou nivel de încărcare a tendonului dvs. cu care nu este obișnuit.

Tendoanele au nevoi foarte precise

Un tendon, pentru a fi sănătos, are nevoie de un anumit nivel de încărcare în mod relativ regulat. Fără încărcare, tendoanele devin mai slabe și mai puțin tolerante la activitate. Pe de altă parte, cu prea multă încărcare cu care nu este obișnuit, tendonul poate reacționa uneori negativ și poate provoca dureri sâcâitoare care persistă mult mai mult timp decât v-aţi dori.

Pragul de incarcare

Vă puteți gândi la toleranța unui tendon ca la un prag la un anumit nivel de efort/încărcare/mișcare repetitivă. Acest prag este diferit pentru toată lumea, bazat pe mulți factori, cum ar fi nivelul obișnuit de activitate, genetică, nutriție, stres etc., și poate fi depășit atunci când unul dintre acești factori sau o combinație a acestora este pur și simplu prea mare.

Cu expunere graduală, gestionarea adecvată a sarcinii și ajutorul kinetoterapeutului, puteți construi pragul de toleranță al tendonului. Acest lucru necesită timp și răbdare, dar în cele din urmă este ceea ce tendoanele au nevoie pentru a se vindeca atunci când sunt afectate. Mulți oameni vor alege să se odihnească atunci când tendonul doare și să evite activitățile sau exercițiile fizice, deoarece cred că acest lucru va rezolva problema. Din păcate, acest lucru va face tendonul mai sensibil pe termen lung și mai puțin capabil să gestioneze sarcina! Cu această abordare, un tendon de multe ori nu se poate vindeca corespunzător.

Ok, si atunci?

Acesta poate fi un concept dificil de înțeles: dacă exercițiul/activitatea este ceea ce mi-a cauzat tendinopatia, cu ce naiba o va ajuta?! Ei bine, chiar dacă sarcina este cea care a pus tendonul în această situaţie, tot ea va fi şi salvatorul. Tendoanele sunt menite să reziste la sarcini și să absoarbă diferite forțe; este, fără îndoială, funcția lor cea mai importantă în corpurile noastre.

Din acest motiv, celulele tendonului trebuie de fapt să fie încărcate mecanic la intensitatea adecvată pentru a se adapta și recupera.

In concluzie

Tendoanele au nevoie de un program de încărcare adecvat și gradual pentru a se recupera.

Reapaosul prelungit nu este cea mai bună opțiune pentru recuperarea unui tendon.

Tratamentele pasive pot ameliora temporar durerea, dar uneori pot afecta mai grav tendonul pe termen lung.

Terapeuţii de la Atleticokinetic – Clinica Kinetoterapie Bucuresti te pot ajuta să alegi programul cel mai potrivit pentru problemele cu care te confrunţi.

Categorized in: