Orzul este o planta anuala. Orzul verde este frunza plantei de orz, spre deosebire de boabe. Este capabil sa creasca intr-o gama larga de conditii climatice. Acest produs are o valoare nutritiva mai mare daca este recoltat la o varsta frageda.

Orzul este considerat a fi primul bob de cereale cultivat de om. Consumul sau medicinal si alimentar dateaza din 7000 i.Hr. Rapoartele de recoltare a orzului dateaza din 2440 i.Hr., iar chinezii cultivau orz in jurul anului 2000 i.Hr. Inca din vremurile biblice, culturile asiatice antice si din Orientul Mijlociu ar fi inclus plante tinere de grau si de orz in dietele lor.

Istoric, speciile de plante au fost utilizate in tratamentul afectiunilor pielii, ficatului, sangelui si pentru alte probleme. Grecii antici au folosit mucilagiul derivat din cereale pentru a trata inflamatiile. Gladiatorii mancau orz pentru rezistenta. Medicul roman Pliniu a folosit orzul ca parte a unei cure ritualizate pentru fierbere.

In 1940, s-a explicat cum vitaminele, mineralele si proteinele din ierburile cerealelor sunt esentiale pentru animale si oameni. Un preparat deshidratat din orz si denumit „cerofil” a fost aprobat ca „aliment acceptat” de Consiliul Alimentelor al Asociatiei Medicale Americane in 1939. Ulterior, nutrientii sintetici au fost adaugati la o serie de alimente, iar multivitaminele au castigat popularitate.

Sucul de orz verde contine beta caroten, vitaminele B1 , B2 , B6 , B12 , acid pantotenic si acid folic. Mineralele prezente includ potasiu, calciu, fier, fosfor si magneziu. Alti constituenti sunt clorofila, aminoacizi, proteine, fibre si enzime. Cobalamina poate fi evitata in dietele vegetariene prin suplimentarea cu suc de orz verde.

Activitate antioxidanta

Extractul de frunze de orz are capacitatea de a epura radicalii liberi. S-a dovedit ca speciile de oxigen reactiv joaca un rol important in medierea productiei de citokine pro-inflamatorii si pot fi instrumentale in patogeneza unor boli precum sinusita reumatoida, artrita si guta. Datele din testele pe  animale arata o productie crescuta de radicali fara oxigen cu extract de frunze de orz adaugate in dieta.

Studiile clinice arata ca nivelul radicalilor fara oxigen a fost redus prin suplimentarea cu 15 g / zi de extract de orz verde la pacientii cu diabet zaharat de tip 2. Rezultate similare au fost observate la pacientii hiperlipidemici nondiabetici. Sunt necesare mai multe studii clinice pentru a arata amploarea beneficiilor la om.

Prevenirea cancerului

Extractele orz protejeaza celulele tesutului uman impotriva cancerigenelor. Mecanismul de actiune nu este cunoscut, dar poate fi asociat cu activitatea antioxidanta a plantei sau continutul de clorofila.

In plus, antioxidantii, inclusiv superoxid dismutaza, care se gasesc in concentratii mari in sucul de orz verde protejeaza impotriva radiatiilor si a radicalilor liberi. Cercetarile nu dezvaluie date clinice cu privire la utilizarea orzului pentru proprietatile preventive impotriva cancerului.

Hiperlipidemia

Efectele de scadere a colesterolului au fost atribuite in parte componentelor beta-sitosterolului. Beta-sitosterolul actioneaza prin inhibarea absorbtiei intestinale a colesterolului si accelerarea catabolismului.

Datele preliminare pe animale si clinice arata ca nivelurile de colesterol total si LDL au fost reduse. Nivelurile de colesterol HCL au fost crescute. Mai multe studii clinice sunt necesare pentru a fi concludente.

Pentru mai multe informatii puteti accesa si articolul Orz verde – superalimentul bogat in vitamina A.

Categorized in: