Știai că Chardonnay este considerat pe scară largă unul dintre cele mai populare vinuri din lume? Aceasta nu este o întâmplare, pentru că strugurii de Chardonnay sunt robuști, relativ ușor de crescut și produc un profil de arome potrivit atât pentru cunoscători, cât și pentru cei mai puțin experimentați.

Strugurii de Chardonnay își au originea în regiunea Burgundia, Franța, dar în zilele noastre pot fi găsiți în întreaga lume. Sunt cunoscuți pentru versatilitatea lor și pentru capacitatea de a produce o gamă extrem de largă de profiluri de arome. Strugurii Chardonnay sunt folosiți și în combinație cu alte soiuri pentru a produce numeroase alte soiuri de vin populare, inclusiv șampanie, vinuri spumante și de desert. Cele mai populare zone în care se produc vinurile Chardonnay sunt: Burgundia și Champagne din Franța, Ontario din Canada, Sonoma din statul american California, dar nu numai.

Ce gust are vinul Chardonnay?

Profilul de arome al vinului Chardonnay este unul dintre motivele pentru care este atât de popular. Vinul Chardonnay este, de asemenea, cunoscut pentru capacitatea sa de a reflecta condițiile în care a fost crescut în profilul său de arome. Cantitatea de precipitații, maturitatea și compoziția solului s-au dovedit a avea impacturi dramatice asupra aromelor găsite în vinul Chardonnay. Producătorii pot folosi acest lucru pentru a influența aromele vinurilor lor, permițându-le să producă o varietate extrem de diversă de vinuri.

Datorită nenumăratelor moduri în care vinificatorii pot manipula aromele vinului Chardonnay, lista de arome și mirosuri pe care le-ai putea găsi în următorul pahar este lungă și variată. Cu toate acestea, notele comune includ măr, unt, stejar, citrice, vanilie și pară. Aromele pe care le vei identifica în următorul pahar vor fi în mare parte determinate de locația în care sunt crescuți strugurii și de practicile folosite de vinificator.

Este Chardonnay un vin alb dulce sau sec?

Chardonnay este un vin alb clasic sec. Deși cât de sec este variază când vine vorba de un soi de vin atât de divers ca Chardonnay, majoritatea ar putea fi considerate seci. Cu toate acestea, doar pentru că este un vin sec nu înseamnă că nu are note dulci. Gustul este subiectiv și fiecare persoană va găsi diferențe ușoare în notele vinului, dar este absolut comun ca oamenii să identifice dulceața în notele de vanilie și fructe care sunt comune în vinurile Chardonnay, iar această combinație de vin sec cu note dulci este parte din ceea ce face vinurile atât de populare.

Ce mâncăruri se potrivesc bine cu Chardonnay?

Există nenumărate perechi excelente de mâncare pentru vinul Chardonnay, dar alegerea celei mai bune perechi depinde de sticla specifică pe care o vei savura. De exemplu, un vin Chardonnay cu o corpolență de nivel mediu se potrivește excelent alături de preparate din carne roșie savuroasă cu un sos pe bază de cremă sau ceva care ar putea oferi un profil de aromă similar. Pentru cei care vor savura o sticlă de Chardonnay nematurat, pot lua în considerare asocierea acestuia cu pui, porc, pește, brânză sau orice altă formă de mâncare mai ușoară.

Cum ar trebui să fie servit Chardonnay?

Cel mai important lucru de reținut când servești Chardonnay este că acesta ar trebui să fie rece. Circa 10-16°C ar fi numărul magic pentru Chardonnay-urile maturate în stejar, pe când pentru cele nematurate ar fi preferabil ceva mai răcoritor, între 7-10°C. Bineînțeles, totul nu trebuie să fie foarte strict, iar dacă vrei să servești o sticlă de vin, o poți lăsa înainte 30 de minute la frigider.

Acum că știi care sunt principalele secrete ale acestuia, tot ce mai rămâne să faci este să comanzi vin din struguri de Chardonnay din magazinul online al Cramei Budureasca și să te lași cucerit!

Categorized in: