Cum-infiintam-un-SRLSRL este o Societate cu Raspundere Limitata si este si cea mai raspandita forma in care firmele din Romania se organizeaza, reprezentat si una din cele mai sigure pentru asociati, acestia raspunzand doar pentru aporturile aduse si cu patrimoniul pe care il are firma. SRL-ul este totodata si cel mai ieftin mod de a deschide o afacere deoarece capitalul social necesar este de doar 200 de lei.

Mai jos va prezentam cativa pasi pentru infiintare SRL. Legea care se ocupa cu actele si pasii ce trebuie urmati pentru infiintarea unui SRL este legea 31/1990. Pentru a infiinta un SRL aveti nevoie de un capital minim petru infiintare egal cu cel al capitalului pentru PFA, si anume 200 de lei.

Comparativ cu un PFA unde proprietarul raspunde in cazul insolventei cu bunurile proprii asociatii unui SRL raspund doar cu patrimoniul pe care l-au inregistrat pentru companie. Numarul de asociati este de maxim 50 pentru un SRL dar o persoana juridicia sau fizica poate sa fie si unic asociat.

Pentru a va infiinta o firma trebuie sa stabiliti obiectul de activitate inainte de a face actele. Se rezerva numele viitoarei firme dupa ce se verifica daca numele pe care l-ati ales este disponibil, la Registrul Comertului.

De asemenea trebuie sa se precizeze forma juridica in cazul de fata Societate cu Raspundere Limitata. Ulterior se stabileste si sediul social, se incheie actul consitutiv si se depune si capitalul social de minim 200 de lei la banca. Dupa ce ati facut toate acestea se depun actele la registrul Comertului pentru a se obtine inmatricularea firmei.

Inainte de a depune actul constitutiv trebuie ca administratorii viitoarei companii sa dovedeasca faptul ca detin o locatie pentru sediu social inregistrat si la ANAF.

Pentru a putea utiliza un apartament sau o cladire ca si sediu social al unei firme trebuie sa puteti dovedi dreptul de folosinta asupra locuintei fie printr-un contract de comodat fie printr-un act de proprietate, pentru a stabili sediul social ar trebui scrisa o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca asociatii sau proprietarul urmeaza sa respecte conditiile de utilizare a imobilului.

Daca sediul social este intr-un apartament trebuie ca vecinii sa isi dea acordul pentru ca in locatia respectiva sa functioneze o firma. Acest acord poate fi obtinut si de la asociatia de locatari. Urmatorul pas este depunerea actului constitutiv. Acest act consitutiv trebuie sa cuprinda date de identificare pentru asociati (nume, prenume, CNP, data si locul nasterii, cetatenia si domiciliul) si sediul social.

In afara de acestea trebuie sa specificati si domeniul de activitate pentru viitoarea firma, asociatii ce vor administra firma, sa dovediti capitalul social si sa stabiliti ce putere are fiecare asociat in cadrul firmei. O alta mentiune ce nu trebuie trecuta cu vederea este ce parte are fiecare asociat la pierderi si beneficii, si aportul fiecarui asociat. Semnaturile asociatilor trebuie sa fie in original.

Dupa ce se incheie actul constitutiv in maxim 15 zile firma trebuie inmatriculata. Pentru inmatriculare aveti nevoie de actul constitutiv, de dovada ca fiecare asociat si-a adus contributia si de asemena de toate actele si hartiile de care am vorbit mai sus.

Categorized in: