Cum functioneaza sistemul solar termic sub presiune?Odata cu trecerea timpului, cu siguranta fiecare dintre dvs. ati avut ocazia sa constatati faptul ca din ce in ce mai multi proprietari de case au optat pentru utilizarea panourilor solare. Unii au ales sa foloseasca panouri solare fotovoltaice pentru a obtine energie electrica, iar altii au optat pentru panouri solare termice, pentru a obtine energie termica.

Panourile solare termice pot fi de doua tipuri si anume presurizate sau nepresurizate, asa ca in cele ce urmeaza veti afla mai multe detalii despre panourile solare presurizate, si veti descoperi cum functioneaza sistemul solar termic sub presiune.

Un sistem solar de apa calda sub presiune practica aproape intotdeauna o schema standard, care este unul dintre motivele pentru care majoritatea producatorilor pot oferi kituri simplificate pentru instalatiile rezidentiale.

Sistemele cu panouri presurizate utilizeaza in mod normal placi plate sau colectoare tubulare evacuate pentru a incalzi un lichid solar realizat din propilenglicol si apa. Setul de colectori este conectat la schimbatorul de caldura prin doua tuburi de cupru izolate care sunt umplute complet cu lichid solar si sunt etansate inchise.

Teava care aduce lichid solar la colector are o mica pompa atasata pentru a circula cu fluidul. Un rezervor de expansiune este de asemenea instalat pe aceasta conducta, impreuna cu ventile pentru a scurge si umple sistemul, o supapa de retinere si un manometru pentru a monitoriza performanta. O supapa de presiune si o conducta de scurgere asociata sunt instalate in cazul in care lichidul solar devine prea fierbinte.

Cealalta jumatate a circuitului se ocupa de returul lichidului solar inapoi la schimbatorul de caldura dupa ce a fost incalzit in panoul colector si de obicei are un indicator de temperatura, un manometru si o supapa de temperatura / presiune combinata instalata pe el.

Puterea pentru sistem este adesea furnizata de un panou fotovoltaic care genereaza electricitatea necesara pentru a rula o mica pompa de curent continuu , cu sau fara un controler atasat. Alternativ, poate fi instalat un controler diferential de temperatura cu o pompa de 120 V ca.

Cand colectoarele sunt incalzite de soare, controlerul porneste sistemul: lichidul solar este pompat in jurul bucla inchisa, transportand caldura din colectorul colector spre schimbatorul de caldura. Acolo, trece caldura la sursa de alimentare domestica inainte de a reveni la colector si de a fi incalzit din nou.

Cand pompa se opreste din functionare, lichidul solar ramane inactiv. Deoarece bucla de teava este inchisa si umpluta, exista intotdeauna lichid solar in aceasta parte a sistemului, in tevi si colectori, care nu numai ca transporta caldura generata de radiatia soarelui, dar protejeaza sistemul de efectele inghetarea temperaturilor externe.

Ei bine, acum ca stiti cum functioneaza panourile solare presurizate, cu siguranta trebuie sa cunoasteti si cel mai mare avantaj al acestora. Asadar, este necesar de precizat ca aceste panouri presurizate pot sa fie folosite si iarna, nu doar de primavara si pana toamna, asa cum este cazul panourilor solare nepresurizate.

Acest lucru inseamna ca aveti posibilitatea de a utiliza panourile solare presurizate pe tot parcursul anului.

Categorized in: