Cum functioneaza RCA-ul?Polita de asigurare RCA (pentru raspundere civila auto) trebuie sa se faca obligatoriu de posesorii de automobile. Pentru mai multe detalii vizitati site-ul  www.rcaautoieftin.ro.

Cu ajutorul RCA-ului proprietarul unui automobil poate fi despagubit in cazul unui accident rutier. In momentul in care incheiati o astfel de asigurare, pe parbrizul automobilului, intr-un loc vizibil se lipeste un autocolant numit vigneta si se primeste si un document de asigurare. Polita se poate incheia pe o perioada intre sase si doisprezece luni pentru masinile inmatriculate in Romania.

Tariful pentru RCA se stabileste de catre fiecare companie si pot fi acordate reduceri de maxim 25%. RCA-ul intra in vigoare in ziua imediat urmatoare fata de cea in care polita anterioara expira, in cazul proprietarilor de automobile care aleg sa faca din nou o asigurare RCA cu o intarziere de maxim o zi de la expirarea vechiului RCA.

Pentru persoanele care nu au asigurare RCA aceasta devine valabila in ziua urmatoare incheierii politei de asigurare.

Firma de asigurari isi pierde responsabilitatea in prima ora de la data expirarii. In cazul in care proprietarul autovehiculului doreste sa aduca modificari de orice fel asupra clauzelor stipulate pe contract, este obligat sa aduca acest fapt la cunostinta asiguratorului. Un element important pentru asigurarile de tip RCA este clauza Bonus Malus.

Legislatia prezenta mentioneaza 14 clase pentru Bonus, iar pentru Malus 8 clase specifice. Fiecare clasa primeste un anumit procent de majorare sau de reducere a tarifului pentru asigurarea RCA.

Daca in timpul in care asigurarea RCA este in vigoare, titularul asigurarii nu prezinta daune atunci beneficiaza de reduceri pentru prima de asigurare viitoare.In cazul in care proprietarul politei de asigurare RCA deduce daune, urmeaza sa fie penalizat prin aplicarea unui procent numit Malus si prima din asigurarea RCA va fi mai mare.

Pe intreaga perioada a RCA-ului se poate aplica o singura majorare tip malus, si se iau in calcul motivele pentru care s-a achitat macar o dauna de catre soferul care a cauzat accidentul si pagubele. Se exclud automat din aceasta cateogire evenimentele in care masina a fost utilizata in absenta acordului proprietarului. Daca asiguratul are mai multe masini, clauzele Bonus Malus (majorarile si deducerile din prima de asigurare) se aplica pentru fiecare masina in parte.

RCA-ul, sau polita de asigurare pentru raspundere civila auto face ca persoanele implicate in accidente rutiere sa fie despagubite de soferul care a cauzat accidentul daca acesta are incheiata o astfel de polita, iar despagubirile se incadreaza in doua categorii: pentru daune fizice si pentru daune materiale.

Scopul incheierii unei astfel de asigurari este ca persoana sau persoanele afectate de un accident rutier sa poata obtine obligatoriu despagubirile pentru daunele pe care le suporta, nemaifiind luata in calcul situatia materiala a inculpatului atunci cand se calculeaza daunele.

Asigurarea RCA este facuta in scopul de a ajuta persoanele afectate de accidentele rutiere. Datorita unui sistem informatic, ce utilizeaza baze de date se monitorizeaza toate asigurarile de acest tip si firmele de asigurari stiu exact ce polite de asigurare exista si care sunt toate elementele  si clauzele pentru fiecare polita de care sunt interesati. De asemenea firmele de asigurari au o situatie exacta cu privire la autovehiculele care nu au asigurare.

Categorized in: