Costul de productie al iPhone SE este de doar 160 de dolari
iPhone SE este cel mai ieftin iPhone pe care il poti cumpara de la Apple. In concluzie, nu ar trebui sa va mire ca acest device are niste costuri de productie considerabil mai mici, ca in cazul celorlalte modele de iPhone.

Potrivit unei firme de cercetare, IHS, costul cu materialele si cu asamblarea unui iPhone SE, nu depasesc 160 de dolari. Cele mai bune accesorii iPhone 6, pot fi gasite pe MagazinGsm.ro.

Specialistii de la IHS au deschis un iPhone SE si au analizat partile componente si hardware-ul acestuia, pentru a putea intocmi o lista cu materialele folosite si pentru a putea face o estimare a costurilor acestor componente, dar si a asamblarii.

Potrivit acestei firme, telefonul care costa 399 de dolari, nu face mai mult de 160. Restul il reprezinta adaosul adaugat de companie. Frumos nu? Acest lucru nu este valabil numai la acest model (iPhone SE) dar si la alte modele de iPhone si nu numai la Apple, ci este valabil in cazul tuturor producatorilor majori de device-uri mobile.

Un smartphone de ultima generatie, dotat cu ultimul tip de hardware, cu camere de peste 10 megapixeli si cu ce optiuni si facilitati mai vreti voi, nu costa la productie mai mult de 150-200 de dolari, dar unele modele pot fi vandute si cu peste 1000 de dolari.

Pentru a putea impiedica asemenea “politici” ale companiilor exista un drum foarte lung si anevoios de parcurs. In primul rand cererea (din partea noastra, a utilizatorilor) ar trebui sa se reduca considerabil si probabil ca ar trebui sa ne orientam pe device-uri mult mai ieftine de la producatori neconsacrati inca, pentru “a da o palma” marilor corporatii de genul Apple, dar si altor mari producatori.

Pana nu va exista un consens pe piata utilizatorilor, aceste companii isi vor continua politicile de “market milking” (mulgere) a pietei, fara nici un fel de scrupule. Dar, probabil ca multi dintre voi stiati deja aceste lucruri, asa ca sa revenim la modelul dezbatut in acest articol si anume iPhone SE.

Potrivit IHS, display-ul lui iPhone SE (Corning Gorilla Glass) cu touch-sensing in-cell, are un cost de productie de doar 20 de dolari, jumatate din costul ecranului (display-ului) prezent pe iPhone 5s.

Totusi, pe masura ce procesele de productie se vor imbunatati, costurile se vor micsora si ele, ne asigura cei de la Apple.

Desigur, in aceste costuri de productie, compania introduce si alte costuri, cum ar fi cele pentru proiectarea produsului respectiv, strategiile de vanzare ale acestuia, research-ul si strategiile de marketing si logistica.

Ce este destul de interesant, este faptul ca iPhone SE cel de 64 GB, are un cost de productie de 170 de dolari, iar Apple asa cum stiti, vinde aceasta varianta la un pret de 499 de dolari (cu 100$ mai mult fata de varianta de 16GB). Analistii de la IHS cred ca aceasta politica Apple, are intentia sa atraga utilizatorii sa cumpere varianta de 64 de gb si nu pe cea de 16.

Categorized in: