Cine mai poate scoate Romania de sub nameti?Probabil ca ne-am obisnuit cu totii sa vedem in fiecare iarna acelasi scenariu, nu-i asa? Cateva freze de zapada croindu-si tacticoase drumul prin nameti doar de fatada, in vreme ce intreaga Romanie este acoperita de o plapuma alba, calduroasa poate pentru sol, dar nu si pentru oameni.

In acest timp, indelungi discutii despre cu totul alte subiecte sunt purtate la tribune, menite sa ne atraga atentia de la ceea ce conteaza cu adevarat in plin sezon de iarna.

Desi in mod normal procedura de deszapezire a drumurilor include castigarea prin licitatie a anumitor tronsoane de drum ce trebuie curatate cu freze de zapada sau pluguri, se pare ca pentru anul acesta ne asteapta o mica surpriza. In speta, din cauza conditiilor dificile solicitate pentru atribuirea licitatiilor, cei care ar fi trebuit sa se inscrie in aceasta procedura au ales sa stea deoparte, lasand astfel statul sa atribuie lucrarile in detrimentul primirii documentatiei de ofertare.

E ciudat totusi ca desi Sova a introdus criterii noi in ceea ce priveste conditiile de participare la licitatii, firmele nu s-au ingramadit sa apara. Asa am ajuns ca la inceput de iarna sa constatam cu stupoare ca doar o parte a teritoriului tarii este acoperit din punct de vedere al utilajelor folosite pentru deszapezire, a frezelor de zapada si a plugurilor, dar si in ceea ce priveste materialele antiderapante si mana de lucru.

Explicatia CNADNR a venit ca blamare a celor despre care se spunea ca ar fi castigat aceste contracte in baza unor intelegeri si nicidecum in baza ofertelor reale de executie. Convingerea tuturor este ca da, firmele de deszapezire fac bani in baza unor contracte mai mult decat banoase (insa castigate in moduri extrem de dubioase), insa cumva, desi serviciile sunt platite, ajungem sa constatam total opusul. Zapada ramane o prezenta constanta pe sosele in timpul iernii, iar firmele care isi ingrasa conturile se declara…depasite de situatie.

Dupa cum prevestesc si meteorologii, aceasta va fi in mod clar una dintre cele mai grele ierni, una destul de bogata in zapada, similara celei de acum 2 ani. Asteptam cu interes interventia utilajelor firmelor de deszapezire, sperand ca macar in acest an Romania nu va mai paraliza in prag de iarna si ca pe nimeni nu va mai surprinde o eventuala cantitate de zapada peste limita cunoscuta.

Nu e cu suparare, insa ajungem sa ne intrebam la ce ne mai foloseste un Institut de meteorologie si atatea fete imbracate sumar care ne aduc informatii despre fluctuatiile vremii, daca oricum pe noi si cativa fulgi de nea ajung sa ne sperie, si mai mult decat atat, sa ne determine sa intepenim timp de minute, ore sau zile, de parca nu ne-ar fi anuntat nimeni?

Dincolo de balbaiala celor care in mod normal ar trebui sa se ocupe de drumurile noastre, ramane amaraciunea ca vom  vedea, ca in fiecare an, aceleasi probleme care ne dau batai de cap. Case sub nameti si drumuri pe care nu poti circula. Pe undeva suntem o tara in care nimeni nu ridica un pai daca nu iese ceva din punct de vedere financiar, si e explicabil si de ce am ajuns sa facem glume la adresa drumarilor ca intr-un adevarat show de stand-up comedy.

Ramane ca fiecare locuitor al tarisoarei nostre sa faca ce stie mai bine in sezonul rece. Daca ai zapada in fata casei iti iei lopata in mana si materialul antiderapant si iti faci singur cale. Cei mai dotati, isi achizitioneaza din timp freze de zapada, de pe site-uri precum www.freze-de-zapada.blogspot.com , cu care sa poata interveni, astfel incat chiar si in conditii de iarna zapada sa nu puna probleme.

Asa ne-am obisnuit de multa vreme, sa facem noi ceea ce ar trebui sa faca altii. Sa nu fim un stat  de asistati sociali ci sa asistam fiecare dintre noi autoritatile depasite.

Alte stiri actuale :

1. Mai multe judete din Romania ar putea ramane sub nameti
2. Trafic în condiţii de iarnă pe 4 drumuri din ţară. Cod galben de ceaţă în două judeţe
3. Centrul tarii si litoralul, paralizate de ninsori. Vantul a batut si cu 100km/h in orasele afectate
4. ‘Iarna din Noi’ – Expozitie de pictura, la Teatrul In Culise

Categorized in: