Ce sunt aritmiile?Alterarile ritmului cardiac (aritmii) sunt secvente de batai neregulate ale inimii, accelerate, incetinite sau conduse prin inima pe o cale electrica anormala. Cea mai frecventa cauza a acestui tip de anomalie este boala de inima. Uneori, pacientul percepe alterarea, dar adesea observa doar consecintele, cum ar fi slabiciunea sau lesinul.

Diagnosticul se bazeaza pe electrocardiograma. Tratamentul consta in restabilirea ritmului cardiac la frecvente normale si prevenirea altor episoade. Inima este un organ muscular cu patru camere, conceput pentru a functiona in mod eficient, fiabil si constant pe tot parcursul vietii.

Peretii muschilor din fiecare camera se contracta in mod regulat, pompand sangele in functie de cererea organismului si utilizand cat mai putina energie posibil in timpul fiecarei contractii.

Cauzele aritmiilor

Principala cauza a tulburari de ritm cardiac este boala cardiaca, in special boala coronariana, boala valvulara si insuficienta cardiaca. Multe medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala si fara prescriptie medicala, inclusiv cele utilizate pentru tratarea bolilor de inima, pot provoca aritmii.

Unele aritmii sunt cauzate de anomalii anatomice prezente inca de la nastere (anomalii congenitale). Modificarile legate de varsta fac ca sistemul de conducere a aritmiilor sa fie mai probabil sa apara. Uneori nu este posibila identificarea cauzei aritmiei.

Aritmii accelerate

Aritmiile accelerate (tahiaritmii) pot debuta spontan sau pot fi declansate de efortul fizic, stresul emotional, consumul excesiv de alcool, fumatul sau utilizarea de medicamente care contin stimulente, inclusiv remedii pentru raceala sau febra fanului.

Hiperfunctia tiroidiana (hipertiroidism), care determina producerea unor niveluri ridicate de hormoni tiroidieni, poate duce la un ritm accelerat.

Aritmii lente

Incetinirea ritmului (bradiaritmii) poate fi declansata de durere, foame, oboseala, tulburari digestive (inclusiv diaree si varsaturi) sau de inghitire, care pot suprastimula nervul vag. Cu o stimulare suficienta, ceea ce este rar, nervul vag poate provoca un stop cardiac momentan. In cele mai multe dintre aceste cazuri, aritmia tinde sa se rezolve de la sine.

Hipofunctia tiroidiana (hipertiroidismul), care determina producerea unor niveluri scazute de hormoni tiroidieni, poate duce la o incetinire a ritmului.

Simptomele anomaliilor de ritm cardiac

Unele persoane cu anomalii ale ritmului cardiac sunt capabile sa le simta. Cu toate acestea, perceptia crescuta a batailor inimii (numite palpitatii) variaza foarte mult de la o persoana la alta.

Unii oameni pot simti bataile normale ale inimii si majoritatea oamenilor le simt atunci cand stau culcati pe partea stanga. Aritmiile pot fi inofensive sau chiar potential fatale. Gravitatea unei aritmii poate sa nu fie strans legata de gravitatea simptomelor pe care le provoaca.

Unele aritmii care pun viata in pericol sunt asimptomatice, in timp ce altele, care nu sunt periculoase, provoaca simptome severe. Adesea, natura si gravitatea bolii cardiace care sta la baza bolii sunt mai importante decat aritmia in sine.

Atunci cand aritmiile afecteaza contractilitatea inimii, acestea pot provoca slabiciune, toleranta redusa la efort, dificultati de respiratie, ameteli, stari de ameteala, lesin (sincopa) sau moarte.

Lesinul apare atunci cand inima este atat de ineficienta incat nu poate mentine o tensiune arteriala adecvata. Daca aceasta aritmie persista, poate duce la deces. De asemenea, aritmiile pot agrava simptomele unei afectiuni cardiace subiacente, inclusiv durerile in piept si respiratia dificila. Aritmiile care provoaca simptome necesita asistenta prompta.

Categorized in: