Ce este materialul creponatEi bine, in secolul al XX-lea,  au fost tesute “crepuri” de matase neagra, dulce, fina si tratate termic cu substante chimice pentru a produce textura caracteristica profund grosiera.

Iata ce spune un expert despre material creponat. Scrierea acestor posturi de fisa de tesaturi a fost un curs de accident in tesatura 101. Inainte de a incepe Indiesew, cu siguranta am stiut numai daca o tesatura era tricotata sau tesuta. Si apoi m-am referit la toate tesaturile tricotate ca jersey. Nu aveam nici o idee ce insemnau cuvinte ca slub, mana sau batatura. Nu stiam nimic despre felul in care distrugerea fibrei unor anumite materiale ar afecta cat de confortabila sau durabila ar fi o imbracaminte.

Multumim bunavointei pentru prietenii care detin magazine de tesaturi si mame care au cusut timp de 40 de ani.

In aceasta luna, Fabric Files se concentreaza pe un tip de tesatura care, pana acum cateva saptamani, era inca destul de misterios pentru mine. Aceasta tesatura numita crep.

Acum, cand purtam o crepa frumoasa in magazinul de tesaturi, mi-am facut misiunea de a invata tot ce pot despre acest substrat. Nu este prea mult scris despre tesaturile de crep, dar voi face tot posibilul pentru a acoperi tipurile de crep pe care le veti vedea in magazinele de tesaturi.

Crepe (scrisa adesea) este o tesatura care variaza in functie de greutate si opacitate. Crepe are o drapeta curata care functioneaza foarte bine pentru coaserea articolelor de imbracaminte. Stofa crepului are adesea un fel de suprafata incretita sau granulata, care este un pic dificil la atingere. Acest lucru se datoreaza tipului de fire pe care este tesuta tesatura de crep. Firele crep este rasucite strans, rezultand o textura aspru a tesaturii finite (sursa). Uneori textura incretita este destul de pronuntata si vizibila cu ochiul liber la distanta. De exemplu, cele doua tesaturi georgette prezentate mai jos sunt in mod evident dura sau incretite.

Dar nu toata tesatura creponata este dura la atingere. Placuta crepata plat, de obicei tesuta din fibre de poliester, este moale si neteda la atingere. De fapt, Cornflower Blue Dotted Crepe se simte neteda si uniforma de-a lungul intregii sale suprafete. Consultati imaginea de mai jos cu un creion polka dot similar cu albastru.

Stofa Crepe poate fi tesuta din fibre cum ar fi matase, lana si poliester. Tesaturile crep populare includ crep de China si georgette.

Din experienta mea, crepul este o tesatura relativ stabila. Georgettes si poly crepes sunt deosebit de stabile si usor de cusut.

Acestea fiind spuse, cu cat tesatura este mai usoara, cu atat mai mult se va schimba forma, pe care trebuie sa o vedeti. Rola de matase sau alte crepuri usoare se pot “dezvolta” sau schimba forma dupa ce le-ati taiat. In acest caz, va recomandam sa taiati tesatura cu o bucata de hartie de tesut sub stratul inferior de tesatura.

Pentru Cornflower Blue Dotted Crepe, exista doar cateva precautii suplimentare pe care le iau inainte de a incepe cusutul. In apropierea canapelei pe tesatura crepata, aseza un snur prin tesatura pentru a va asigura ca nu va infunda tesatura.

 

Categorized in: