Tot ce trebuie sa stii despre IA romaneascaBluza romaneasca este numita „ie” si este o piesa reprezentativa a folclorului romanesc. Inradacinate intr-un trecut idilic, femeile romanesti continua traditia de a coase bluze taranesti, atat ii pentru femei cat si ie romaneasca barbati. Cu o broderie lucrata manual, o singura bluza poate dura pana la 3 saptamani.

Fiecare astfel de piesa vestimentara traditionala a romanilor „poarta” o poveste particulara, deoarece exista diferite modele de confectionare a acestor bluze, conform provinciilor romanesti. Bumbacul si inul sunt utilizate in general, dar modelele florale sunt obisnuite.

In ciuda numarului in scadere a femeilor romanesti care creeaza aceste piese de arta autentice, frumusetea si broderia atent realizata manual de bluze taranesti au inspirat mai multi designeri. Cateva exemple internationale sunt Tom Ford, Jean Paul Gaultier, dar exista si designeri romani care promoveaza folclorul romanesc in colectiile lor precum Adrian Oianu sau Ingrid Vlasov. Designerul francez Philippe Guilet a lansat in 2011 o intreaga colectie haute-couture inspirata din costumele romanesti, fiind ajutat de mesterii romani.

In decursul secolului XX, celebrul pictor francez, Henri Matisse, a creat serii importante de tablouri care au infatisat femeile in bluzele romanesti. A inceput sa picteze femei, adica dupa ce a primit una ca si cadou de la Theodor Pallady, pictor roman si colegul sau de la École des Beaux Arts din Paris. Unul din tablourile lui Matisse este afisat pe coperta cartii lui Constantin Roman,  o carte despre traditie si arta in ceea ce priveste bluzele traditionale. Bluzele romanesti pot fi gasite prin numeroase targuri si bazaruri traditionale din toata tara.

Cea mai importanta piesa a costumului traditional feminin din Romania este ia. Pastreaza traditia prin ornamentele sale care evidentiaza diferentele de varsta, statut social si evenimente de viata. Exista 3 tipuri de bluze romanesti: cea mai veche – ia „de-a totalul” (o camasa care ajungea pana la glezne), ia si ia cu „platca” (un dreptunghi aliniat situat peste umeri – influenta orasului). Primul tip de bluza romaneasca este considerat a fi nascut in cultura Cucuteni (incepand cu secolul VI i.Hr.).

Folosind inul, canepa, matasea sau bumbacul, partea din fata si partea din spate a fiecarui adica poarta numele de „stan”, iar partea de jos se numeste „poale”. Modelele florale sunt numeroase si spun povesti interminabile despre istoria feminitatii. In trecut, femeile casatorite sau cei mai in varsta obisnuiau sa poarte culori si modele simple, in timp ce cele mai mici purtau camasi colorate.

Traditia si frumusetea bluzelor romanesti au trecut din generatie in generatie, lasand micul univers al satelor traditionale si invadand orase si orase in toate sferele lor: picturi, fotografie, case de moda, case regale, embleme ale feminitatii.

Ia reprezinta o parte importanta a costumului traditional romanesc, a carui structura a ramas neschimbata de-a lungul secolelor. Atat pentru femei, cat si pentru barbati, camasa din lana, canepa sau lenjerie este piesa de baza, camasa care este legata in jurul taliei cu o centura numita „brau” (mai larga pentru barbati).

Pentru femei, un sort traditional (in limba romana: „catrinta”, „fota” sau „sort”) completeaza costumul traditional feminin. Imbracamintea traditionala pentru barbati include o camasa alba, pantaloni albi, o palarie, o centura, o vesta sau o haina. In regiunile rurale din Romania in prezent, barbatii pot fi vazuti inca purtand palarii de blana, sandale taranesti din piele si pantaloni traditionali („itari”). Femeile poarta de obicei o esarfa din lana imprimata si o palarie traditionala de paie atunci cand lucreaza pe campuri vara.

Categorized in: