Secolul XIX si casele de amanet – o istorie plina de profitDaca sunteti interesati de amanet aur Bucuresti va recomandam sa intrati pe link si veti gasi cele mai bune oferte. In continuare va invitam sa cititi articolul nostru despre istoria amanetului in secolul XIX.

La inceputul secolului XIX a aparut prima reglementare pentru casele de amanet. Masura a majorat rata dobanzii la 1 2/3% pe luna, adica 20% pe an, cu exceptia cazului in care dobanzile neplatite se adauga la datorie. Imprumuturile urmau sa fie acordate pentru un an, dar angajamentele puteau fi rascumparate pana la cincisprezece luni, iar prima saptamana a celei de-a doua luni nu trebuia sa fie luata in calcul pentru dobanzi.

Actul a functionat bine, in ansamblu, timp de 75 de ani, dar a fost modificat de 3 ori:

1815: Drepturile de licenta au fost ridicate la £ 15 pentru Londra si £ 7,50 pentru restul tarii.

1840: Un act al Parlamentului a eliminat recompensa informatorului comun pentru raportarea ratelor ilegale 1860: Brokerul a fost imputernicit sa perceapa o jumatate din rata (= aproximativ 0,2 p) pentru biletul de amanet atunci cand imprumutul era sub cinci silingi (= 25p).

In timp, insa, principalele prevederi ale actului din 1800 s-au dovedit a fi extrem de inconsecvente, iar Asociatia Nationala a Amanetului si Asociatia de Aparare a Brokerilor din amanet au muncit din greu pentru a obtine o revizuire liberala a legii.

Se argumenteaza ca legile cu privire la luarea de capital au fost eliminate pentru intreaga comunitate, cu exceptia celor care au avansat mai putin de 10 lire sterline. Limitarile actului din 1800 au afectat atat de mult profiturile amanetarilor, care, dupa cum s-a afirmat, nu si-au putut permite sa imprumute bani pe articole voluminoase care aveau nevoie de spatiu de depozitare extins. In 1870, Camera Comunelor a desemnat un comitet selectiv pentru pawnbrokers si s-a afirmat in fata marii adunari ca in anul precedent au fost depuse 207.780.000 de angajamente, dintre care intre treizeci si patruzeci de milioane au fost depuse la Londra. Valoarea medie a angajamentelor parea a fi de aproximativ 4 s, si s-a sustinut ca proportia de articole amantate in mod necinstit s-a dovedit a fi doar 1 din 14 000. Mai tarziu, statisticile oficiale arata ca din angajamentele pierdute vandute la Londra mai putin 20 pe milioane sunt revendicate de politie.

Rezultatul Comitetului Selectat a fost Actul pentru amanet din 1872, care a abrogat, a modificat si a consolidat toate legile anterioare cu privire la acest subiect si este inca masura care reglementeaza relatiile dintre public si brokerii de amanet. Acesta s-a bazat in principal pe legea irlandeza adoptata de Parlamentul Uniunii. El a pus capat vechilor restrictii iritante si a redus impozitul anual in Londra de la 15 la 7,50 lire sterline platite in provincie. Prin prevederile legii (care nu afecteaza imprumuturile de peste 10 £) aceasta a fost considerata buna si adoptata aproape unanim.

De aici se presupune ca incepe o noua era a amanetului in Europa si tot din Anglia acesta se va extinde si in restul continentului.

Categorized in: