vas expansiune de 8 litri pentru centrala termica

Centralele termice, ca orice instrument termic, se confrunta cu o anumita problema de fizica peste care nu se poate trece cu vederea. Este vorba despre problematica presiunii si despre cea a modificarii temperaturii, situatii care insa pot fi usor de depasit cu ajutorul unor vase expansiune centrale termice.

Ce sunt aceste vase expansiune pentru centrale termice?

Aceste produse sunt dispozitive menite sa asigure o presiune constanta, asadar putem spune ca acestea au rolul unui regulator de presiune pentru sistemele de incalzire. Asadar aceste dispozitive reprezinta de fapt un fel de zona tampon, menita sa asigure plusul de siguranta necesar exploatarii centralelor termice.

Vasele de expansiune pot avea mai multe dimensiuni, in functie de necesarul de apa, astfel incat dimensiunea rezervorului va fi stabilita in litri. Asa cum bine stim, cresterea sau scaderea temperaturii unui lichid stocat intr-un rezervor poate conduce catre cresterea sau scaderea in volum a acestuia. Vasul de expansiune va avea tocmai rolul de a preveni cresterile de presiune, astfel incat aceasta sa poata ramane constata si sa nu puna probleme functionarii centralei termice.

Mai bine dezvoltata ipoteza, am putea spune faptul ca aceste  vase de expansiune pentru centrale termice au rolul de a pastra atat presiunea constanta, cat si volumul vasului in care este stocat lichidul. Va intrebati cum anume poate fi realizat acest lucru? Ei bine vasul de expansiune are la baza doua componente principale care impreuna dau rezultatele pe care noi le-am enuntat anterior.

Putem vorbi asadar despre vasul de expansiune ca de o incinta in care lichidul se gaseste, incinta separata insa in doua parti, sau doua camere despartite cu ajutorul unei membrane. Aceasta membrana este practic componenta cea mai importanta deoarece ea este cea care genereaza presiunea uniforma, regland aceasta valoare atunci cand lichidul din interiorul vasului de expansiune sufera o crestere de volum si implicit determina si marirea volumului.

Membrana in acest caz se va deforma sub impulsul fortei, sau mai bine spus sub presiune, in sens invers actiunii acesteia, incercand de fapt sa creeze o egalizare a presiunii in interiorul vasului de expansiune.

De ce sunt importante aceste vase de expansiune pentru centrale termice?

Este de la sine inteles faptul ca daca in momentul cresterii temperaturii presiunea exercitata nu este controlata, aceasta va putea conduce catre defectarea sistemului sau catre o veritabila incapacitate de functionare. De aceea importanta acestor sisteme nu poate fi contestata, ba din contra ea este sustinuta chiar si de catre specialistii in domeniu precum cei de la www.shop-einstal.ro.

Acesti profesionisti cunosc importanta acestor produse, dar si importanta mentinerii in depline conditii de siguranta a sistemelor de incalzire din casa noastra. Tocmai de aceea in magazinul www.shop-einstal.ro veti putea gasi o multitudine de produse de acest tip, insotite dealtfel si de date tehnice si de caracteristici imperios necesare a fi stiute.

Desi poate parea un lucru minor, acesta totusi este foarte important deoarece alegerea unor vase de expansiune pentru centrale termice nu este nicidecum una usoara, ori cel putin nu pentru persoanele care nu beneficiaza de cunostinte in acest domeniu.

Categorized in: