Cum te poti recupera dupa o entorsa

Nu este nevoie decat de un simplu pas gresit si, dintr-o data, ai obtinut o entorsa. O entorsa la glezna este una dintre cele mai frecvente leziuni musculo-scheletice la persoane de toate varstele, sportivi sau sedentari. Lezarea apare atunci cand unul sau mai multe dintre ligamentele gleznei sunt intinse sau rasucite, provocand durere, umflare si dificultati de mers. Multe persoane incearca sa se recupereze acasa si nu solicita ingrijiri medicale. Dar daca o entorsa a gleznei provoaca mai mult decat o usoara durere si umflare, este important sa va adresati unui medic. Fara un tratament bun si reabilitare adecvata, o glezna grav ranita poate sa nu se vindece bine si ar duce la pierderea stabilitatii si la dificultati de mers pe termen lung.

Cel mai frecvent tip de entorsa la glezna este o reprezentat de entorsa laterala. Piciorul se rasuceste spre interior, deteriorand ligamentele gleznei exterioare – ligamentul talofibular anterior, ligamentul calcaneofibular si ligamentul talofibular posterior.

Mai putin frecvente sunt entorsele care afecteaza ligamentele gleznei interne (entorsele gleznei mediale) si entorse sindromatice, care ranesc ligamentele tibiofibulare – ligamentele care se alatura celor doua oase ale picioarelor (tibia si fibula) chiar deasupra gleznei. Entorsele sindrozotice, care apar cel mai des in sporturile de contact, sunt in special susceptibile de a provoca instabilitatea cronica a gleznei si entorsele ulterioare. Va recomandam sa apelati la tratament entorsa Cluj atunci cand aveti o astfel de problema.

Severitatea unei entorsa a gleznei depinde de cat de mult dauneaza si de cat de instabila devine articulatia ca urmare a sa. Cu cat entorsa este mai severa, cu atat recuperarea este mai lunga.

Primul obiectiv este de a reduce durerea si umflatura si de a proteja ligamentele de rani ulterioare. Daca aveti dureri si umflaturi severe, odihniti-va cat mai mult posibil glezna pentru primele 24-48 de ore. In acest timp, scufundati piciorul si glezna in apa rece sau aplicati un pachet de gheata (asigurati-va ca acoperiti glezna cu un prosop pentru a proteja pielea) timp de 15-20 de minute de trei pana la cinci ori pe zi, sau pana cand umflatura incepe sa e reduca.

Pentru a reduce umflatura, comprimati glezna cu un material elastic, cum ar fi un bandaj ACE sau un manson elastic pentru glezna. Cand stati asezat, ridicati glezna  pana la inaltimea soldului, daca este posibil. In primele 24 de ore, evitati orice ar putea creste umflatura, cum ar fi dusuri calde, comprese fierbinti sau atingerea generala de obiecte calde. Medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la reducerea durerii si umflaturii si, de asemenea, pot accelera recuperarea.

Cu exceptia cazului in care simptomele sunt usoare sau se amelioreaza curand dupa accidentare, contactati medicul. Este posibil ca el sau ea sa vrea sa va vada imediat daca durerea si umflatura sunt severe, sau daca glezna este amortita. Specialistul  va examina glezna si piciorul si le poate manipula in diferite moduri pentru a determina tipul de entorsa si amploarea ranii. Aceasta examinare poate fi facuta la cateva zile, atunci cand glezna se desumfla.

Categorized in: