De ce este bine sa consumati probiotice?

Probioticele sunt bacterii vii si drojdii care va ajuta sa va mentineti sistemul digestiv sanatos. Pot fi gasite intr-o varietate de forme, inclusiv capsule si alimente, cum ar fi iaurtul. Peste 70% din sistemul imunitar rezida in tractul digestiv, astfel incat consolidarea echilibrului digestiv sustine si un sistem imunitar sanatos.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a descris probioticele drept „microorganisme vii care, administrate in cantitati adecvate, confera gazdei un beneficiu pentru sanatate. Cu alte cuvinte, probioticele sunt microorganisme care va pot aduce sanatate.

Care sunt exact microorganismele si cum beneficiaza sanatatea dvs. de ele?

In ceea ce priveste probioticele, microorganismele se refera la bacterii si drojdii vii. In mod surprinzator, exista peste 100 de trilioane de bacterii care traiesc in sistemul digestiv. De fapt, saptezeci pana la nouazeci la suta din toate celulele din corpul uman sunt bacteriene.

Majoritatea acestor celule bacteriene nu sunt patogene, ceea ce inseamna ca nu provoaca boli. Ele sunt adesea denumite bacterii „bune” sau „prietenoase” si fac parte dintr-o comunitate complexa de microorganisme cunoscute sub numele de microbiota.

Microorganismele sau flora din microbiomul intestinal indeplinesc numeroase functii esentiale in sistemul digestiv. De exemplu, acestea ajuta la descompunerea alimentelor pe care le consumi si sustin celulele vitale pentru absorbtia apei si a nutrientilor de care are nevoie organismul tau.

De asemenea, ajuta la mentinerea functiei de bariera naturala sanatoasa de-a lungul tractului digestiv. Populatii puternice de microorganisme prietenoase concureaza pentru teritoriu si pot inhiba bacteriile patogene sau „rele” sa nu creasca sub control.

Drojdiile non-patogene sunt deosebit de utile aici, deoarece mai putine celule de drojdie pot acoperi si sustine mai multe teritorii in intestin. Acest lucru se datoreaza faptului ca o celula de drojdie este mult mai mare si mai complexa, cu un perete celular mai puternic / mai robust decat majoritatea celulelor bacteriene.

Cand populatiile de microflore intestinale raman in echilibru, aceste microorganisme rezidente va pot ajuta sa mentineti o digestie sanatoasa si un sistem imunitar puternic. Atunci cand apar intreruperi in microflora intestinala rezidenta, acestea nu pot functiona asa cum ar face in mod normal. Acest lucru poate intrerupe absorbtia apei si a substantelor nutritive si poate perturba formarea scaunelor sanatoase.

Cu o mare parte din sistemul imunitar adapostit in intestin, intreruperile in echilibrul florei intestinale sanatoase va pot lasa, de asemenea, mai vulnerabili la bacteriile neprietenoase si la virusi, cum ar fi raceala comuna.

Calatoria, stresul, schimbarile in alimentatie si alergarea pe distante lungi sunt doar cateva dintre numeroasele moduri in care echilibrul digestiv poate fi perturbat. Antibioticele sunt o alta sursa comuna de dezechilibru digestiv in microorganisme sau flora.

Desi antibioticele sunt prescrise pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor rele, antibioticele pot ucide, de asemenea, bacteriile esentiale bune din intestin.

Deci, cum ajutam sistemul nostru digestiv sa restabileasca un echilibru sanatos in urma acestor perturbari? Aici intra probioticele.

Probioticele

Acum ca aveti o mai buna intelegere a microorganismelor intestinale, cel mai bun mod de a raspunde la intrebarea „Ce sunt probioticele?” este sa gandesti la probiotice ca microorganisme bune pentru sanatatea ta digestiva. Dupa cum am mentionat anterior, aceste microorganisme probiotice sunt formate din bacterii vii si drojdii care pot oferi un beneficiu pentru sanatate atunci cand sunt consumate.

Probioticele pot fi gasite intr-o varietate de alimente si suplimente. Cele mai des intalnite doua forme de probiotice sunt iaurtul si capsulele, iar in cazul in care doriti sa luati cel mai bun probiotic pentru adulti si copii, ideal ar fi sa alegeti capsulele, insa si bauturile devin populare.

Puteti gasi, de asemenea, probiotice in alimente familiare, cum ar fi muraturi, usturoi, ciorba miso si kimchi. Totusi, capsulele probiotice raman una dintre cele mai populare solutii cand doriti sa luati cel mai bun probiotic pentru adulti si copii, deoarece pot oferi concentratii ridicate ale proprietatilor benefice ale probioticelor si sunt mai convenabile de luat.

In momentul in care calatoria, stresul, exercitiile fizice, dieta sau antibioticele administrate interfereaza cu sanatatea digestiva, probioticele sunt necesare, iar in continuare veti descoperi cateva motive principale: contribuie la mentinerea echilibrului sanatos al microorganismelor florei dintractul GI; contribuie la restabilirea unui echilibru sanatos al florei in sistemul digestiv, si sustin un sistem imunitar sanatos.

Categorized in: