În ciuda conținutului său impresionant de nutrienți, varza este adesea trecută cu vederea.

Varza (Brassica oleracea), cunoscută și sub numele de curechi, este o legumă comestibilă, una din cele mai vechi legume cunoscute de om. Este disponibil într-o varietate de forme și culori, inclusiv roșu, violet, alb și verde, iar frunzele sale pot fi încrețite sau netede. În plus, varza este încărcată cu vitamine și minerale.

Acest articol dezvăluie 5 beneficii surprinzătoare pentru sănătate de la varză, toate susținute de știință.

1. Varza este plină de substanțe nutritive

Chiar dacă varza are un conținut caloric scăzut, are un profil de nutrienți impresionant. De fapt, doar 89 de grame de varză verde crudă conține:

 • Calorii: 22
 • Proteine: 1 gram
 • Fibră: 2 grame
 • Vitamina K: 85% din aportul zilnic necesar
 • Vitamina C: 54% din aportul zilnic necesar
 • Folat: 10% din aportul zilnic necesar
 • Mangan: 7% din aportul zilnic necesar
 • Vitamina B6: 6% din aportul zilnic necesar
 • Calciu: 4% din aportul zilnic necesar
 • Potasiu: 4% din aportul zilnic necesar
 • Magneziu: 3% din aportul zilnic necesar
 • Varza conține, de asemenea, cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv vitamina A, fier și riboflavină.

După cum puteți vedea în lista de mai sus, este bogat în vitamina B6 și folat, ambele fiind esențiale pentru multe procese importante din organism, inclusiv metabolismul energetic și funcționarea normală a sistemului nervos.

Antioxidanții protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule care au un număr impar de electroni, ceea ce le face instabile. Când nivelurile lor devin prea mari, acestea îți pot deteriora celulele.

Varza este deosebit de bogată în vitamina C, un puternic antioxidant care poate proteja împotriva bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer și a pierderii vederii.

2. Poate ajuta la menținerea unui răspuns inflamator adecvat

Inflamarea nu este întotdeauna un lucru rău.

De fapt, corpul dumneavoastră se bazează pe răspunsul inflamator pentru a vă proteja împotriva infecției sau pentru a grăbi vindecarea. Acest tip de inflamație acută este un răspuns normal la o vătămare sau infecție. Pe de altă parte, inflamația cronică care apare pe o perioadă lungă de timp este asociată cu multe boli, inclusiv boli de inimă, artrită reumatoidă și boli inflamatorii intestinale .

Legumele crucifere precum varza conțin foarte mulți antioxidanți diferiți, care s-au dovedit că reduc inflamația cronică.

Un studiu cuprinzând peste 1.000 de femei chineze a arătat că cele care au mâncat cele mai mari cantități de legume crucifere au avut un nivel considerabil mai mic de inflamație, comparativ cu cele care au mâncat cele mai mici cantități .

3. Ajută la îmbunătățirea digestiei

Dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea tractului digestivă, varza bogată în fibre este calea de urmat. Această legumă este plină de fibre insolubile prietenoase cu intestinul , un tip de carbohidrați care nu poate fi descompus în intestine. Fibra insolubilă ajută la menținerea sistemului digestiv sănătos prin adăugarea de masă la scaune și promovarea mișcărilor intestinale regulate. Mai mult, este bogat în fibre solubile, ceea ce s-a dovedit că ar crește numărul de bacterii benefice din intestin. Acest lucru se datorează faptului că fibra este principala sursă de combustibil pentru specii prietenoase precum Bifidobacteria și Lactobacilli.

4. Vă poate ajuta să vă mențineți inima sănătoasă

Varza roșie conține compuși puternici numiți antocianini. Acestea dau acestei legume delicioase culoarea sa mov vibrantă. Antocianinele sunt pigmenți vegetali care aparțin familiei flavonoidelor. Multe studii au găsit o legătură între consumul de alimente bogate în acest pigment și un risc redus de boli de inimă.

Într-un studiu care a cuprins 93.600 de femei, cercetătorii au descoperit că cele cu un aport mai mare de alimente bogate în antocianină aveau un risc mult mai mic de atac de cord .

Creșterea aportului de antocianine dietetice s-a dovedit, de asemenea, că reduce tensiunea arterială și riscul bolilor coronariene. Se cunoaște că inflamația joacă un rol major în dezvoltarea bolilor de inimă, iar efectul protector al antocianinelor împotriva acesteia se datorează calităților antiinflamatorii. Varza conține mai mult de 36 de tipuri diferite de antocianine puternice, ceea ce o face o alegere excelentă pentru sănătatea inimii.

5. Varza este o sursă excelentă de vitamina K

Conform celor de la doar natural, Vitamina K, pe care o găsim din plin in varza, sprijină funcțiile cognitive și concentrarea, prevenind deteriorarea neuronilor și ne ferește de Alzheimer și dementa. Varza roșie are cea mai mare cantitate de vitamina K.

Vitamina K este o colecție de vitamine solubile în grăsimi care joacă multe roluri importante în organism.

Aceste vitamine sunt împărțite în două grupe principale

 • Vitamina K1 (fililoquinona): se găsește în principal în surse vegetale.
 • Vitamina K2 (menaquinona): se găsește în surse animale și în unele alimente fermentate. De asemenea, este produsă de bacteriile din intestinul gros.

Varza este o sursă grozavă de vitamina K1, furnizând 85% din cantitatea zilnică recomandată din doar 89 grame de varză.

Una dintre principalele sale funcții este să acționeze ca și cofactor în cascada coagulării sângelui. Fără vitamina K, sângele și-ar pierde capacitatea de a se coagula corect, crescând riscul de hemoragii.

Cu atât de multe beneficii potențiale pentru sănătate, este ușor de observat de ce varza merită ceva mai multă atenție din partea noastră.

Categorized in: