Ce diferente sunt intre tehnologia capacitiva si cea rezistiva?Tehnologia touchscreen de astazi, valabila si pentru touchscreen Allview este de doua tipuri: capacitiva si rezistiva.

Prima dintre aceste tehnologii, cea capacitiva se bazeaza pe aplicarea unui curent de foarte mica intensitate care este amplasat asupra unui electrod special amplasat pe marginea ecranului. In momentul in care un utilizator atinge ecranul cu degetul se produce o mica perturbare electrica.

Aceasta este sesizata de interfata senzorului si analizata imediat pentru o pozitionare exacta pe ecran. In urma stabilirii pozitiei in care este atins ecranul, interfata acestuia converteste datele in coordinate x/y pe care apoi le transmite dispozitivului.

Practic interfata are poate filtra semnalele parazite si reglajul sau actioneaza in interactiunea numai cu un corp uman, astfel incat sa fie eliminate atingerile accidentale cu numeroase alte obiecte sau unele perturbari produse de lichide sau impuritati.  Senzorul este realizat din mai multe straturi: stratul conductiv, suportul de sticla, un alt strat conductive, electrodul sensorului si bineinteles un strat transparent protector care imbunatateste rezistenta la uzura si protejeaza ecranul dispozitivului.

Aceasta tehnologie capacitiva ofera o deosebita sensibilitate in atingere a utilizatorului, totodata avand si durabilitate remarcabila. Tehnologia ClearTek ofera o rezistenta deosebita impotriva substantelor chimice, lichidelor, zgarieturilor, impotriva depunerii prafului.

Senzorul ClearTek a fost testat intr-un mediu de laborator rezistand practic la peste 225 milioane de atingeri fara sa se degradeze masiv suprafata acestuia. Tehnologia capacitiva ClearTek este practic solutia touch folosita pentru aplicatiile care necesita o atingere foarte rapida si totodata precisa.

Cea de-a doua tehnologie folosita la ecranele touchscreen este cea rezistiva. Aceasta se bazeaza pe folosirea a doua suprafete conductive electric, transparente pozitionate la o foarte mica distanta una de alta si totodata separate printr-o retea foarte fina de puncte de izolatie.

Practic in momentul in care utilizatorul atinge un punct de pe ecran se produce un contact intre cele doua suprafete si interfata transpune pozitia atingerii ecranului in coordinate x/y pe care apoi le transmite dispozitivului.

Acesti senzori rezistivi au avantajul ca pot fi operati cu ajutorul unui creion sau chiar cu o manusa pentru protejarea ecranului, fiind mult mai ieftini si totodata mult mai usor de produs decat cei capacitivi.

Senzorii rezistivi sunt realizati din material de inalta calitate care rezista la uzura, mediu ostil, unele modele functionand chiar in situatia in care au fost deteriorate, controlul calitatii fiind foarte exigent. Tehnologia rezistiva 5-wire asigura o atingere foarte rapida, si totodata precisa si fiabila in cazul in care cea mai importanta cerinta este flexibilitatea.

Tehnologia rezistiva 5-wire a fost testata extrem de mult in laborator rezistand la circa 35 milioane de atingeri mecanice fara ca suprafata sa fie degradata semnificativ. Practic senzorul 5-wire utilizeaza o tehnologie mult mai sofisticata pentru a putea mentine acuratetea intr-o gama variata de medii de-a lungul duratei de utilizare a produsului.

Analizand cele doua tehnologii, capacitiva si rezistiva, putem spune ca acestea sunt apreciate in egala masura de catre utilizatori. Doar unii dintre utilizatori sunt foarte interesati de aceste detalii mai mult tehnice, dar de calitate sunt cu totii.

Categorized in: