În ultimul timp au început să apară din ce în ce mai multe povești în jurul apei hidrogenate și a presupuselor efecte benefice pe care le are aceasta asupra organismului uman.

Astfel că, este momentul să facem puțină lumină în acest subiect, pentru a putea lua o decizie informată în ceea ce privește consumul de apă hidrogenată.

Ce este apa hidrogenata?

Apa hidrogenată este pur și simplu apă pură, cu molecule de hidrogen suplimentare adăugate în ea.

Hidrogenul este un gaz incolor, inodor, netoxic, care se leagă de alte elemente, cum ar fi oxigenul, azotul și carbonul, pentru a forma diverși compuși, inclusiv glucoza și apa.

Moleculele de apă sunt formate din doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen, dar unii afirmă că infuzarea apei cu hidrogen suplimentar produce beneficii pe care apa simplă nu le poate furniza.

Se crede că organismul nu poate absorbi în mod eficient hidrogenul din apa simplă, deoarece este legat de oxigen.

Anumite companii susțin că atunci când se adaugă hidrogen suplimentar, aceste molecule de hidrogen sunt „libere” și mai accesibile corpului uman.

Apa hidrogenată este la ora actuală recunoscută pentru rolul de a reduce inflamația, pentru a spori performanța atletică și chiar pentru a încetini procesul de îmbătrânire.

Cu toate acestea, cercetările în acest domeniu sunt limitate, motiv pentru care unii experți în sănătate sunt sceptici față de presupusele sale beneficii.

Este utila pentru sanatate?

Deși cercetările efectuate la om cu privire la Beneficii apa hidrogenata sunt limitate, mai multe studii mici au avut rezultate promițătoare.

Iată câteva motive pro consumului de apă hidrogenată:

Contribuie la combaterea radicalilor liberi

Radicalii liberi sunt molecule instabile care contribuie la stresul oxidativ, o cauză majoră a bolilor și a inflamației.

Hidrogenul molecular combate radicalii liberi din corpul tău și îți protejează celulele de efectele stresului oxidativ.

Într-un studiu de opt săptămâni efectuat pe 49 de persoane care au făcut radioterapie pentru cancer la ficat, jumătate dintre participanți au primit instrucțiunea de a bea 1.500-2.000 ml de apă îmbogățită cu hidrogen pe zi.

La sfârșitul studiului, cei care au consumat apă cu hidrogen au prezentat niveluri scăzute de hidroperoxid – un marker al stresului oxidativ – și au menținut o activitate antioxidantă mai mare după tratamentul cu radiații decât grupul de control.

Sunt necesare mai multe studii însă, pentru a confirma dacă consumul de apă hidrogenată  scade efectele stresului oxidativ atât la persoanele sănătoase, cât și la cei cu afecțiuni cronice.

Poate aduce beneficii celor cu sindrom metabolic

Sindromul metabolic este o afecțiune caracterizată prin creșterea glucozei în sânge, niveluri crescute de trigliceride, colesterol ridicat și exces de grăsime pe abdomen. Se suspectează că inflamația cronică este un factor care contribuie la tabloul general al sindromului.

Unele cercetări arată că apa hidrogenata poate fi eficientă la reducerea markerilor stresului oxidativ și la îmbunătățirea factorilor de risc legați de sindromul metabolic

Un studiu cu durată de 10 săptămâni a cerut celor 20 de participanți cu semne de sindrom metabolic să bea 1 litru de apă îmbogățită cu hidrogen pe zi.

La sfârșitul studiului, participanții au înregistrat reduceri semnificative ale colesterolului  LDL „rău” și ale colesterolului total, creșteri ale colesterolului HDL „bun”, activitate antioxidantă mai mare și niveluri reduse de markeri inflamatori, cum ar fi TNF-α.

Concluzionand…

Deși unele cercetări privind efectele apei îmbogățite cu hidrogen asupra sănătății arată rezultate pozitive, sunt necesare studii mai mari și mai lungi înainte de a putea trage concluziile finale. Însă un lucru este sigur și anume acela că apa hidrogenată nu poate face niciun rău organismului, deci o poți consuma liniștit și poate vei observa chiar tu anumite efecte benefice asupra corpului, neamintite în acest articol.

 

Categorized in: