Afectiuni comune ale ochilorUna dintre afectiunile despre care se vorbeste cel mai mult este daltonismul. Medicul dvs. de ochi il poate diagnostica printr-un test simplu. Nu exista tratament daca te-ai nascut, dar contacte speciale si ochelari pot ajuta unii oameni sa spuna diferenta dintre anumite culori.

Uveita

Acesta este numele pentru un grup de boli care provoaca inflamatia uvea. Acesta este stratul mijlociu al ochiului care contine majoritatea vaselor de sange.

Aceste boli pot distruge tesutul ocular si chiar pot cauza pierderea ochilor. Oamenii de toate varstele o pot avea. Simptomele pot sa dispara rapid sau sa dureze mult timp.

Persoanele cu afectiuni ale sistemului imunitar, cum ar fi SIDA, artrita reumatoida sau colita ulcerativa, pot fi mai predispuse la uveita. Simptomele pot include:

  • Vedere incetosata
  • Durere oculara
  • Roseata ochilor
  • Sensibilitate la lumina

Consultati-va medicul daca aveti aceste simptome si nu dispar in cateva zile. Exista diferite tipuri de tratament pentru uveita, in functie de tipul pe care il aveti.

Prezbitism

Acest lucru se intampla atunci cand pierdeti abilitatea de a vedea, in ciuda unei viziuni bune la distanta, pentru a vedea clar obiecte apropiate si  mici.

Dupa varsta de 40 de ani, este posibil sa fie necesar sa tineti o carte sau alt material de lectura mai departe de ochii dvs. pentru a fi mai usor de citit. Ca si cand bratele tale sunt prea scurte.

Ochelarii de citit, lentilele de contact, LASIK, care este chirurgia ochiului cu laser, si alte proceduri pot fi folosite pentru a restabili o vedere buna a lecturii.

Pete

Acestea sunt pete mici sau urme care plutesc in campul vizual. Majoritatea oamenilor le observa in camere bine luminate sau in aer liber intr-o zi stralucitoare.

Petele sunt, de obicei, normale, dar uneori pot fi un semn al unei probleme mai grave a ochiului, cum ar fi detasarea retinei. Atunci cand retina din spatele ochiului se separa de stratul dedesubt. Cand se intampla acest lucru, s-ar putea sa vedeti si lumini intermitente impreuna cu fluturasii sau o umbra intunecata care va trece peste marginea campului vizual. Va recomandam sa apelati la o consultatie oftalmologica atunci cand aceste simptome apar.

Daca observati o schimbare brusca a tipului sau numarului de pete sau flash-uri pe care le vedeti sau o noua “cortina” intunecata in viziunea periferica, mergeti la medicul dumneavoastra ochi cat mai curand posibil.

Ochi uscati

Acest lucru se intampla atunci cand ochii dvs. nu pot face destul de lacrimi de buna calitate. S-ar putea sa simtiti ca ceva este in ochi sau ca arde. Rareori, in cazuri severe, uscarea excesiva poate duce la o anumita pierdere a vederii. Unele tratamente includ:

  • Folosirea unui umidificator in casa ta
  • Picaturi speciale de ochi care functioneaza ca lacrimile reale
  • Conectati canalele lacrimogene pentru a reduce scurgerea
  • Lipiflow, o procedura care utilizeaza caldura si presiune pentru a trata ochii uscati
  • Testosteron crema pentru pleoape
  • Suplimente nutritive cu ulei de peste si omega-3

Daca problema ochiului uscat este cronica, este posibil sa aveti o boala de ochi uscat. Medicul dvs. ar putea prescrie picaturi cum ar fi ciclosporina (Cequa, Restasis) sau lifitegrast (Xiidra) pentru a stimula producerea lacrimilor.

Categorized in: