Cum au fost facute pentru prima data papusile?Cele mai vechi papusi au fost facute din materiale disponibile, cum ar fi lut , piatra, lemn, os, fildes, piele sau ceara. Dovezile arheologice plaseaza papusile drept cel mai important candidat pentru cea mai veche jucarie cunoscuta. S-au gasit papusi din lemn in morminte egiptene care dateaza inca din secolul XXI i.Hr.

Papusile cu membre mobile si imbracaminte detasabila dateaza din cel putin 200 i.Hr. Arheologii au descoperit papusi grecesti facute din lut si articulate la solduri si umeri. [1] [2]Papusile de carpa si animalele de plus au fost probabil si ele populare, dar nici un exemplu cunoscut de acestea nu a supravietuit pana in prezent.

Povestile din Grecia antica in jurul anului 100 d.Hr. arata ca papusile erau folosite de fetite drept jucarii. In Roma antica , papusile erau facute din lut, lemn sau fildes. In mormintele copiilor romani au fost gasite papusi. Ca si copiii de astazi, membrii mai tineri ai civilizatiei romane si-ar fi imbracat papusile dupa ultimele mode. In Grecia si Roma, era obisnuit ca baietii sa-si dedice jucariile zeilor cand ajungeau la pubertate si ca fetele sa-si dedice jucariile zeitelor atunci cand se casatoresc.] Papusile de carpa sunt in mod traditional facute in casa din resturi de rezervamaterial de panza . S-au gasit papusi romane de carpa datand din anul 300 i.Hr.

In prezent, papusile sunt cadouri ideale pentru copii si poti cumpara de la https://www.jubi.ro/cadouri-fete unele dintre cele mai interesante jucarii.

Papusi traditionale africane akuaba

Papusile traditionale sunt uneori folosite ca jucarii pentru copii, dar pot avea si valoare spirituala, magica si rituala. Nu exista o linie definita intre papusile spirituale si jucarii. In unele culturi, papusile care fusesera folosite in ritualuri erau daruite copiilor. Au fost folositi si in educatia copiilor si ca purtatori de mostenire culturala. In alte culturi, papusile erau considerate prea incarcate cu puteri magice pentru a permite copiilor sa se joace cu ele.

Papusile africane sunt folosite pentru a preda si a distra; sunt intermediari supranaturali si sunt manipulati in scopuri rituale. Forma si costumul lor variaza in functie de regiune si obicei. Papusile sunt adesea transmise de la mama la fiica. Akuaba sunt papusi rituale de fertilitate din Ghana si din zonele din apropiere. Cele mai cunoscute akuaba sunt cele ale poporului Ashanti , ale caror akuaba au capete mari, asemanatoare unui disc. Alte triburi din regiune au propriul lor stil distinctiv de akuaba .

Papusi hina japoneze , expuse in timpul festivalului Hinamatsuri

Exista o istorie bogata a papusilor japoneze care dateaza de la figurile Dogū (8000–200 i.Hr.). si figurile funerare Haniwa (300–600 d.Hr.). Pana in secolul al XI-lea, papusile erau folosite ca jucarii, precum si pentru protectie si in ceremonii religioase. In timpul Hinamatsuri , festivalul papusilor, sunt afisate papusile hina (雛人形, hina-ningyō ) . Acestea sunt facute din paie si lemn, vopsite si imbracate cu textile elaborate, cu multe straturi. Papusile Daruma sunt papusi sferice cu corpuri rosii si fete albe fara pupile. Ei reprezinta Bodhidharma , indianul de est care a fondat Zen, si sunt folosite ca amuletoare de noroc. Papusile Kokeshi din lemn nu au brate sau picioare, ci un cap mare si un corp cilindric, reprezentand fetite.

Categorized in: