Poate fi cafeaua o bautura sanatoasaAcum cativa ani, existau studii care aratau ca bautul cafelei era asociat cu cancerul. Asta i-a facut pe oameni sa evite orice bautura care continea cafeina. Dupa alti cativa ani, cercetatorii au declarat ca primele studii erau gresite. Studiile desfasurate recent au aratat benefeciile cafelei asupra organismului nostru.

Cercetatorii de la Harvard au declarat consumul de cafea benefic in tratatarea a numeroase boli precum diabetul, boala Parkinson si cancer de colon. In plus, ajuta la imbuntatirea starii de spirit si poate trata migrenele zilnice. Poate fi folosita si pentru a trata cariile.

Cercetarile au descoperit ca bautorii de cafea sunt cu 80% mai putin predispusi la a avea boala Parkinson, si 80 % mai putin predispusi la ciroza hepatica. Poate reduce si riscul calculilor biliari la jumatate. S-a aratat chiar ca persoanele care fumeaza si beau in cantitati mari, au inima si ficatul mai putin afectate, datorita consumului de cafea.

De unde apar atatea beneficii? Aparent datorita antioxidantilor si chiar datorita cofeinei. In momentul de fata se lucreaza la medicamente pentru a trata boala Parkinson, medicamente care contin si cofeina. Cafeaua mai contine si acid clorogenic si tocofenoli, care sunt antioxidanti. Aceste substante minerale pot imbunatati sensibilitatea la insulina. Cand vorbim despre aceasta sensibilitate la insulina, ne referim la reactivitatea organismului la insulina.

In Europa, s-au facut studii care au ajuns la concluzia ca trigonelina, compusul care ii ofera cafelei mirosul placut si gustul amar, are beneficiile sale. Este atat antibacterian cat si anti-adeziv. Astfel previne formarea cariilor dentare.

Deci oricine poate bea cafea?

Din pacate, nu oricine poate bea cafea. Persoanele ce se stiu cu probleme ale veziicii urinare si ale rinichilor, sau care au diabet, calculi biliari, probleme cardiace, nivele crescute de colesterol, hipoglicemie, sau atacuri generalizate de panica sau anxietate ar trebui sa evite consumul de cafea. Evitarea consumului de cafea este recomandata si la femeile gravide, deoarece poate creste riscul de osteoporoza.

Pentru femeile gravide care sunt nevoite sa bea cafea, este recomandata doar o cana, maxim doua pe zi. Infertilitatea, avorturile si greutatea scazuta a nou-nascutului sunt principalele motive pentru care femeile gravide ar trebui sa evite consumul de cafea.

Aportul excesiv de cofeina poate conduce la agitatie, anxietate si frecventa cardiaca. Cofeina stimuleaza in exces sistemul nervos, determinand glandele suprarenale sa lucreze in exces. Pacientii cu osteoporoza sunt deasemenea sfatuiti sa nu consume cafea. Cofeina reduce capacitatea oaselor de a absorbi cum trebuie mineralele necesare, fragilizand oasele si facandu-le predispuse la osteoporoza. Dar efectele pot fi diminuate daca se amesteca lapte in cafea.

Pentru unele persoane, cafeaua poate crea o dependenta puternica. Persoanele care au oprit consumul de cafea au simtit efectele suvrajului. Acestea sunt dureri de cap, lipsa energiei, dificultati in concentrare, iritabilitate crescuta si uneori chiar depresie.

Consumul in exces de cofeina poate avea consecinte si asupra pielii tale, deoarece creste riscul de a face vergeturi. Ea joaca un rol important si in ingrasare. Desi s-a dovedit ca pe termen scurt bautorii de cafea pot slabi, pe termen lung cafeaua predispune la ingrasare.

Cafeaua are atat parti bune cat si parti rele. Similar cu alte bauturi si alimente, odata ce e consumata in cantitati mari, poate avea efecte nocive asupra organismului tau. Ramane la latitudinea ta sa decizi daca poti considera cafeau drept o bautura sanatoasa.

Categorized in: