Mecanismele terapeutice in terapia cu oxigen hiperbaricPrincipalele mecanisme ale HBO2 se bazeaza pe generarea intracelulara a speciilor reactive de oxigen si azot. Speciile reactive sunt recunoscute ca jucand un rol central in cascadele de transductie a semnalului celular, iar discutia se va concentra pe aceste cai.

Analizele sistematice si studiile clinice randomizate sprijina utilizarea clinica a HBO2 pentru vindecarea ranilor diabetice refractare si a leziunilor prin radiatii; Tratamentul flapsurilor compromise, precum si tulburarile ischemiei si reperfuziei este sustinut de studiile pe animale si de un numar mic de studii clinice, dar sunt necesare studii suplimentare.

Terapia cu oxigen hiperbaric hibrid (HBO2) este o modalitate de tratament in care o persoana respira 100% O2 in timp ce este expusa la o presiune atmosferica marita. Tratamentul cu HBO2 se efectueaza fie intr-o camera mono (cu o singura persoana) sau in mai multe locuri (de obicei 2 pana la 14 pacienti).

Presiunile aplicate in timp ce pacientii sunt in camera sunt, de obicei, de la 2 la 3 atmosfere absolute (ATA), suma presiunii atmosferice (1 ATA) plus o presiune hidrostatica suplimentara echivalenta cu una sau doua atmosfere (1 atmosfera = o presiune de 14,7 lb / 101 kPa). Tratamentele sunt de obicei de aproximativ 1,5 pana la 2 ore, in functie de indicatie si pot fi efectuate de una pana la trei ori pe zi. Camerele monoplastice sunt de obicei comprimate cu O2 pur.

Camerele cu mai multe locuri sunt presurizate cu aer si pacientii respira O2 pur prin intermediul unei masti de fata sau a unui tub endotraheal. In timpul tratamentului, tensiunea arteriala O2 depaseste adesea 2000 mmHg, iar nivelurile de 200 pana la 400 mmHg apar in tesuturi.

Efectul initial al presurizarii corpului uman este intuitiv evident – presiunea hidrostatica ridicata mareste presiunea partiala a gazelor si determina o reducere a volumului de spatii umplut cu gaz, in conformitate cu legea lui Boyle.

Reducerea volumului de gaz are o relevanta directa pentru tratarea conditiilor patologice in care sunt prezente bule de gaz in organism, cum ar fi embolia arteriala cu gaz si boala de decompresie. Majoritatea pacientilor supusi terapiei HBO2 nu sunt tratati pentru leziuni induse de bule, de aici mecanismele terapeutice sunt legate de o presiune partiala ridicata a O2.

Este comun acceptat faptul ca respiratia mai mare de 1 ATA O2 va creste productia de tipuri reactive de oxigen (ROS).  Acest lucru este extrem de important, deoarece este baza moleculara pentru un numar de mecanisme terapeutice.

ROS si, de asemenea, speciile reactive de azot (RNS) servesc ca molecule de semnalizare in cascade de transductie sau cai, pentru o varietate de factori de crestere, citokine si hormoni.  ROS este un termen colectiv pentru radicalii liberi derivati din O2, precum si specii non radicalice derivate din O2, cum ar fi peroxidul de hidrogen si acidul hipocloros.

ROS sunt generate ca parte a metabolismului normal de catre mitocondriile, reticulul endoplasmic, peroxizomii, diferitele enzime oxidaze si metabolismul fosfolipidelor. ROS actioneaza impreuna cu cateva sisteme redox care implica nucleotide de glutation, tioredoxina si piridina si joaca roluri centrale in coordonarea semnalizarii celulare si, de asemenea, a cailor de protectie antioxidante.

Categorized in: