Ceas-quartz-sau-mecanicUneori cand cumpar ceasuri ma gandesc daca sa fie unul mecanic sau unul cu quartz. Amandoua variantele au avantajele si dezavantajele proprii insa de cele mai multe ori acestea sunt trecute cu vederea deoarece ne uitam mai mult la aspectul pe care ceasul il are.

Conteaza foarte mult cureaua pe care ceasul o are si modul in care aceasta intra in armonie cu hainele pe care le purtam. De asemenea conteaza foarte mult si culoarea ceasului, afisajul, ceea ce exista pe cadran, si nu in ultimul rand firma.

Sunt unele persoane care vor sa ramana fidele unei anumite firme si de aceea nu se mai gandesc la foarte multe aspecte atata timp cat ceasul este de la brandul preferat. In acest articol va explicam mai multe despre diferentele dintre un ceas mecanic si unul cu quartz.

Daca sunteti pasionati de ceasuri si va intereseaza si ce se afla dincolo de aparenta si mai exact sub cadran va trebui sa stim sa raspundem la o intrebare esentiala: ce vom alege? Un ceas mecanic sau unul automat ori quartz? Daca la ceasurile automate si la cele mecanice lucrurile sunt similare atunci trebuie sa stiti ca cele cu quartz intra intr-o categorie diferita complet.

Cand vobim despre ceasuri mecanice ne ducem cu gandul la ceasul pe care il avea bunicul si pe care il invartea cu cheita in fiecare seara pentru ca ceasul sa nu stea. Noi pentru ca aveam deja ceasurile cu quartz care mergeau cu baterie fara sa trebuiasca intoarse ne miram mereu de ce ar trebui sa se complice bunicul in asemenea hal.

El stia ca alegand un cea mecanic a ales prestigiul, traditia si exclusivitatea, calitati pe care doar o baterie nu are cum sa le ofere. Ceasurile mecanice sunt unele din cele mai vechi ceasuri si sunt facute din roti cu dinti, din arcuri si din suruburi si din alte elemente similare si toate lucreaza impreuna intr-o perfecta armonie pentru ca pe cadrane sa apara ora.

Ceasurile automatice sunt de asemenea ceasuri mecanice care au fost descoperie mai tarziu pentru a ne ajuta munca. Aceste ceasuri nu au nevoie de intoarcere manuala pentru ca ele isi acumuleaza energia de care au nevoie pentru a functiona prin simpla miscare.

Pe langa elementele din ceasul mecanic aici vom gasi si un rotor care in momentul in care mana se misca datorita greutatii sale si inertiei se va invarti si va tensiona arcul principal. Acest ceas a fost facut pentru prima data in anul 1777 de catre ceasornicarul Luis Perrelet si avea nevoie de 15 minute de mers pe jos pentru ca ceasul sa se incarce complet.

Privind din alta perspectiva, ceasul quartz este o inventie japoneza noua care revolutioneaza piata fiind mai precise si mult mai ifetine decat cele automatice sau de cele mecanice. Ele pot functiona pe baza unei baterii si aceasta baterie se schimba in mod periodic.

Aceste ceasuri au si o abatere de cateva secunde zilnic. Ceasurile mecanice si automatice au de asemenea nevoie de revizie odata la 3 ani pentru o buna functionare.

Categorized in: