Ce ar fi crezut Einstein despre tigara electronica

Un ziar a publicat recent un articol din secolul 20 in care se discutau pareri pro si contra fumatului de pipa. Surpriza foarte mare a constat in nenumaratele asemanari dintre o pipa si tigara electronica. Daca este o pipa cu apa sau o narghilea, modul de functionare este aproape identic.

 Albert Einstein era extrem de pasionat de pipa pe care o fuma. In timpul unui curs el a ramas fata tutun si a imprumutat o tigara de la studentii sai pentru a-i folosi tutunul in pipa sa. “Domnilor”, a spus el “cred ca am facut o mare descoperire!” Einstein a realizat atunci ca tutunului din tigarile obisnuite ii lipseste aroma, senzatia gustului oferit de o pipa si ca acest lucru se intampla pentru ca fumul nu retine la fel de bine aroma precum o fac vaporii.

 Functionand tot pe baza de vapori, acesta este motivul pentru care o tigara electronica le garanteaza adeptilor sai ca nu vor mai reveni niciodata la fumatul de tutun clasic. In plus, folosirea unei tigari electronice va permite sa va formati un ritual zilnic in care incarcati cu e-lichid cartusul dispozitivului pentru vapat si reglati fluxul de vapori, la fel cum un fumator de pipa isi pregateste tacticos tutunul si aromele pentru pipa. Gestul in sine ofera un plus de eleganta fata de scoaterea unei tigarete din pachet si aprinderea ei si poate chiar sa va acorde un alt aer si cu sigutanra mai multa aprobare in cercul de prieteni, fata de fumul urat mirositor al vechii tigari clasice.

 “Cred ca pufaitul pipei contribuie la o stare de calm si de judecata obiectiva in toate activitatile omului” spunea Einstein. Aceeasi parere o au si vaperii despre tigarile lor electronice sau despre MOD-uri pe care mai nou le utilizeaza. Majoritatea lor au inceput sa fumeze o tigara electronica pentru a economisi niste bani, sau pentru a elimina un obicei extrem de periculos pentru sanatate – fumatul de tutun clasic.

 Apoi in 4-5 ani au aparut modele extraordinat de inovatoare, atat de atent prelucrate incat pot fi comparate cu usurinta cu pipele artizanale folosite in secolul trecut. Daca in trecut cei mai elegati barbati ai societatii fumau o pipa, in zilele noastre tigara electronica inlocuieste cu succes pipa si ofera o imagine sofisticata oricui o foloseste.

 Alt avantaj important este ca spre deosebire de fumatul de tigarete, care este un viciu deranjant pentru ceilalti, vapatul se transforma intr-o pasiune, un obicei sanatos ce este privit admirativ si cu interes de catre cei din jur pentru ca nu ii deranjeaza cu nimic.

Si pentru a concluziona, un studiu din anii 1970 arata ca fumatorii de pipa traiesc cu 5-10 ani mai mult decat fumatorii de tigarete. Oare ce vom descoperi din acest punct de vedere despre vaperi in 50-60 de ani? Cu siguranta ca pana atunci e-tigara va fi cu mult mai prezenta in obiceiurile celor care o prefera.