Spectacol pe zapada cu BMW 120d xDrive si McLaren Spider 12C

Spectacol pe zapada cu BMW 120d xDrive si McLaren Spider 12CTestarea unei masini in anumite conditii de rulare este deopotriva palpitanta dar si periculoasa. Daca masina testata este un bolid, iar traseul este o partie de schi, atunci lucrurile se complica usor. Unul dintre testele care a atras atentia tuturor, fiind urmarit la cote maxime de adrenalina a fost testarea unui BMW din Seria 1, versiunea 120 d cu sistem de tractiune integrala  xDrive, pe partia de schi din Predeal. Masina de 1,4 tone si 184 CP,  a reusit sa urce pana la telefericul din varful muntelui.

Bineinteles, reusita la urcare s-a datorat unor anvelope de iarna potrivite, cu tinte, care au garantat aderenta, propulsand autovehiculul pe panta abrupta a partiei, masina intampinand prea putine dificultati in zapada. Cauciucurile folosite sunt foarte importante, sustin promotorii testului, atat in cazul testarii unor modele auto cat si in cazul autoturismelor personale. Categorii specializate pe modele de masini si anotimp: anvelope de iarna, vara sau all-seasons  pot fi gasite detaliat la Anvelopeauto.net, insotite de date tehnice specifice fiecarui produs in parte.

Odata cu urcarea autoturismului in varf de munte, s-a produs si transferul schiorului de la baza muntelui spre varf, acesta insa nefiind supus torturii de a urca 2250 m cu schiurile. Odata cu pozitionarea la start a celor doi concurenti, masina si schior, testul se poate derula fara probleme. Bineinteles, din considerente de securitate partia a fost eliberata, astfel incat sa nu se produca niciun incident nedorit care sa marcheze defavorabil provocarea lansata.

O cursa in care o masina de oras se intrece cu un schior pe o partie de schi este intr-adevar o provocare, una cu un final desi asteptat poate, de-a dreptul surprinzator. Practic, masina a fost la un pas sa devanseze schiorul, iar acest lucru este totusi remarcabil.

Sistemul xDrive cu care este dotat acest model de BMW muta o parte din cuplu spre puntea din fata, stabilizand-o astfel in cazul rasucirii in curbe. Pe langa faptul ca masina pleaca aproape instantaneu de pe loc, ajungand doar 7.2 secunde pentru atingerea a 0-100 km/h, ea prezinta si caracteristici incredibile de stabilitate in cazul drumurilor montane.

Un experiment similar cu cel pus in opera in Romania, este cel realizat in Colorado intre bolidul de strada McLaren Spider 12 C si o concurenta umana, ce foloseste pentru coborare o placa. Motorul Spider-ului este un V8 biturbo, care dezvoltă 625 CP şi un cuplu de 600 Nm.

Unitatea de 3.8 litri atinge cuplul maxim între 3.000 şi 7.000 rpm, iar transmisia SSG cu două ambreiaje are şapte trepte optimizate pentru performanţe de prima clasa. McLaren Spider 12 C este capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar 3.1 secunde, iar  pentru atingerea valorilor de 0-200 km/h, timpul necesar este de 9.0 secunde. Viteza maximă a modelului este de 329 km/h.

Desi efectuat  in conditii diferite, testul auto pe zapada este numitorul comun al celor doua marci de autovehicule prezentate. Acest test ne arata practic faptul ca masinile sunt intr-adevar adevarate superi-puteri in domeniul auto si ca pe langa designul deosebit prezinta si atribute de siguranta chiar si in cele mai grele conditii de drum.

Caracteristicile cu care sunt dotate astfel de  masini pot fi evidentiate cu usurinta prin folosirea unor anvelope iarna potrivite. Acest lucru este valabil atat in cazul masinilor de putere mare, puse sub microscop in cadrul testelor auto, cat si in cazul masinilor utilizate in viata de zi cu zi, iar aceasta se datoreaza imbunatatirilor constante aduse de catre producatorii de anvelope in concordanta cu cerintele actuale ale noilor modele din domeniul autoturismelor.


Alte stiri actuale :

1. 2013 McLaren MP4-12C Spider Hits 213 MPH: Video
2. BMW prezinta conceptul Gran Lusso Coupé
3. Editie M Sport pentru BMW Seria 6
4. Preturile noului BMW X5 in Germania: de la 52.100 euro