De ce este necesara o ecografie abdominala?Ecografiile abdominale folosesc unde sonore pentru a crea imagini cu structuri si fluxul de sange in abdomen. Aceste imagini cu ultrasunete sunt un mod util de examinare a organelor, tesuturilor, vaselor de sange si a altor structuri din abdomen.

Imagistica cu ultrasunete presupune trimiterea de unde sonore de inalta frecventa in corp. Aceste valuri reflecta organele si alte structuri din interiorul corpului. Un receptor alege apoi aceste semnale de raspuns.

Este posibila crearea de imagini in ceea ce priveste o eco abdominala Cluj, prin analizarea datelor pe care le creeaza aceste semnale. Abdomenul contine multe parti importante ale corpului care necesita adesea monitorizare.

Imagistica cu ultrasunete este importanta pentru a ajuta medicii sa identifice problemele din abdomen, cum ar fi apendicita sau pietre la rinichi.

Scopul ecografiei abdominale

Exista mai multe organe majore in abdomen. Folosind o ecografie abdominala, este posibil sa se creeze imagini cu aceste organe. Acest lucru poate ajuta la identificarea problemelor abdominale care pot cauza simptome. Organele majore din abdomen includ:

 • apendice.
 • intestinul gros si subtire.
 • stomac.
 • vezica biliara.
 • ficat.
 • pancreas.
 • vezica urinara.
 • splina.

La fel ca si pentru a vedea organele, este posibila utilizarea ultrasunetelor pentru a crea imagini ale altor structuri importante din abdomen, precum tesuturi, vase de sange si cresteri anormale.

De exemplu, un medic poate dori sa inspecteze aorta abdominala, care transporta sange intre inima si organele abdominale.

In unele cazuri, poate fi necesara utilizarea unei ecografii Doppler. Acest tip de ecografie poate detecta modificari ale fluxului de sange prin abdomen.

Deoarece abdomenul contine multe parti importante ale corpului, pot aparea mai multe probleme acolo. Astfel de probleme pot varia de la inflamatie la raspunsuri hormonale anormale si uneori pot indica prezenta unei alte afectiuni.

Un medic poate utiliza o ecografie pentru a diagnostica afectiuni precum:

 • durere abdominala.
 • boala de ficat.
 • pietre la rinichi.
 • calculi biliari.
 • afectiuni inflamatorii, cum ar fi apendicita sau pancreatita.
 • anevrism aortic abdominal.
 • cresteri abdominale, cum ar fi tumorile.
 • stenoza pilorica.
 • hernie.
 • cancer.

Procedura

O scanare cu ultrasunete va necesita de obicei putina pregatire, care va diferi de la caz la caz in functie de natura problemei si de medic. Un medic poate sfatui sa manance sau sa bea persoana care are nevoie de o ecografie abdominala, pana la cateva ore inainte de scanare.

Pentru a efectua o ecografie abdominala, o persoana este intinsa pe spate pe o masa de examinare. Procedura implica utilizarea unui traductor. Acesta este un dispozitiv asemanator unei baghete care trimite unde sonore de inalta frecventa in corp si ridica semnalul de raspuns.

Inainte de a incepe, medicul va aplica un gel pe pielea abdominala. Acest lucru ajuta undele sonore sa treaca prin abdomen mai eficient eliminand buzunarele mici de aer care pot interfera. Gelul este pe baza de apa si usor de curatat dupa procedura.

Medicul va aseza apoi traductorul pe abdomen. Acesta va muta dispozitivul in jurul zonei pentru a crea o imagine mai buna a abdomenului. Traductorul poate apasa usor pe abdomen, dar procedura nu trebuie sa se simta inconfortabila.

Anumite tipuri de ultrasunete pot crea sunete in timpul procedurii. De exemplu, o ecografie Doppler va emite sunete de clic ca raspuns la orice modificari ale fluxului de sange.

Acest proces va continua pana cand imaginea cu ultrasunete contine o cantitate suficienta de detalii pentru scopul propus. Este posibil sa se afiseze imediat imaginea cu ultrasunete si sa se faca fotografii pentru examinarea viitoare. Dupa terminarea ecografiei, medicul va curata orice gel ramas de pielea abdominala.

Procedura trebuie sa dureze 30–45 de minute pentru a fi finalizata. Medicul va trimite de obicei imaginile cu ultrasunete unui radiolog pentru analiza. Radiologii sunt specialisti care pot analiza imagini din radiografii si teste cu ultrasunete.

Riscuri

Imagistica cu ultrasunete este mult mai sigura decat alte tipuri de proceduri de imagistica medicala, cum ar fi tomografiile sau radiografiile. Acest lucru se datoreaza faptului ca scanarile CT si razele X folosesc radiatii ionizante.

In unele cazuri, acest lucru poate avea un efect advers asupra organismului si poate provoca reactii. Cu toate acestea, ultrasunetele nu utilizeaza nicio radiatie si nu prezinta aceste riscuri.

Ultrasunetele pot avea unele efecte minore asupra organismului, cum ar fi cresterea temperaturii tesuturilor inconjuratoare.

Categorized in: