Care sunt cele mai importante beneficii ale secarei?La fel ca si garul si orzul, si secara este o cereala. Secara provine dintr-o specie salbatica, aceasta fiind dezvoltata la inceput sub forma de buruieni printre culturile de orz si grau.

Secale cereale dupa cum mai este denumita secara, este o cereala relativ noua in comparatie cu celelalte tipuri de cereale, si a inceput undeva in jurul anului 400 sa fie cultivata. Pare ca a trecut o vesnicie de la prima cultivare a secarei, insa celelalte cereale sunt cultivate inca din perioada preistorica.

In clipa de fata, Rusia este tara care cultiva cea mai multa secara din intreaga lume, in timp ce alte tari precum Germania si Polonia sau Danemarca sunt la randul lor mari cultivatoare de secara.

Canada cultiva de-asemenea foarte multa secara in fiecare an, insa nu trebuie sa uitam nici de China, care la randul ei este o mare cultivatoare de secara; un tip de cereala care nu se bucura de un nivel atat de mare de popularitate precum orzul sau graul, chiar daca are multe beneficii de oferit.

Si daca tot am adus in discutie beneficiile, iata care sunt cele mai importante beneficii secara de care puteti avea parte, in cazul in care alegeti sa consumati acest tip de cereale.

  1. Secara va poate ajuta sa scadeti in greutate

In zilele noastre, foarte multe persoane isi doresc sa piarda in greutate, dar nu se implica in activitate fizica de nici un fel. In aceste conditii, cu siguranta dieta are un rol si mai important, iar secara nu trebuie sa lipseasca din dieta celor care isi doresc sa slabeasca.

Consumul de cereale va ajuta sa mancati mai putin, iar astfel nu veti mai avea nevoie sa mancati diferite alimente care au un continut bogat de calorii pe timpul zilei.

Cerealele reprezinta o sursa remarcabila de fibre, si au un rol important in obtinerea mai rapida a senzatiei de satietate.

Rezultatele unui studiu efectuat pe 41 de persoane, arata faptul ca participantii la studiu care au mancat paine de secara, s-au simtit mai plini decat cei care au mancat paine din faina de grau.

Cei care au mancat paine de secara, au consumat mai apoi, un numar mai mic de calorii in timpul zilei.

  1. Reduce riscul de diabet

Un studiu afirma ca painea de secara si fulgii de secara pot ajuta la controlul nivelului glicemiei postprandiale. Produsele de secara ofera beneficii chiar de si pentru raspunsurile hormonale la diabetici.

Painea de secara integrala a fost de asemenea gasita eficienta pentru a imbunatati diversi factori metabolici la diabetici. Poate reduce chiar si riscul de diabet de tip 2.

Fibra din secara ajuta de asemenea, la reglarea nivelului de zahar din sange si, deoarece controleaza pofta de mancare, poate preveni si obezitatea legata de diabet.

  1. Previne calculii biliari

Cu toate ca cercetarea este mai mica in acest sens, un studiu suedez a vorbit despre modul in care ingerarea unei compozitii de secara, a dus la un risc redus de aparitie a calculilor biliari la hamsteri. Cercetarile continua chiar si in prezent.

  1. Previne bolile cardiace

Bobul de secara este un bob integral, iar studiile spun ca cerealele integrale sunt bune pentru inima. Sunt pline cu fibre, ceea ce ajuta la scaderea nivelului de colesterol, si reduc riscul bolilor de inima.

A lua 25-30 de grame de fibre pe zi este ideal, si asta inseamna cel putin 3 portii de secara (impreuna cu alte cereale integrale) pe zi.

Secara este de asemenea, bogata in magneziu, un alt mineral care scade tensiunea arteriala si ajuta la prevenirea atacurilor de cord. De asemenea, fibra din secara poate preveni blocarea arteriala.

  1. Combate inflamatia

Desi avem mai putine cercetari, unele surse sugereaza ca secara ar putea reduce inflamatia cauzata de sindromul metabolic. Deoarece inflamatia poate creste riscul de diabet de tip 2, aceasta proprietate poate reduce si riscul de diabet.

  1. Elimina toxinele

Desi avem foarte putine cercetari in acest sens, secara ar putea ajuta la eliminarea toxinelor prin continutul sau de fibre. Dupa cum stim, fibra ajuta la eliminarea deseurilor, iar acest lucru va poate elibera organismul de toxine.

Categorized in: