Aromaterapia este o practica naturala care foloseste simtul mirosului ca terapie pentru sanatatea fizica si mentala, iar parfumurile si uleiurile esentiale devin un ajutor valoros pentru a reduce stresul si a influenta pozitiv starea de spirit. 

Iata cateva beneficii:

Aromaterapia este o ramura a medicinei pe baza de pante, care este un set de discipline care exploateaza efectele terapeutice ale plantelor. Aromaterapia implica in special utilizarea uleiurilor esentiale si exploateaza efectul benefic al mirosurilor si aromelor .

Considerata o „ medicina alternativa ”, este important sa se clarifice faptul ca aromoterapia – precum cromoterapia – nu poate fi asociata cu medicina si, in consecinta, nu poate fi utilizata pentru a vindeca nicio patologie. Cu toate acestea, poate aduce senzatii placute care iti pot imbunatati bunastarea in viata de zi cu zi intr-un mod generalizat .

In special, se pot exploata principiile aromaterapiei pentru relaxare si armonie personala. In general, nu ar trebui sa iti subestimezi capacitatea de a percepe mirosurile si efectele pe care acestea le pot avea.

Parfumul unui trandafir, de exemplu, este dat de 275 de componente. „Mintea umana inregistreaza mirosurile intr-un mod profund, atat de mult incat memoria olfactiva este cea mai persistenta”, explica specialistii in domeniu. „Stimulul merge direct la cortexul frontal, zona creierului unde se formeaza emotii si dorinte si care afecteaza starea de spirit si bunastarea”, adauga expertii.

Cum se face aromaterapia si cum se utilizeaza uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale pot fi administrate pe cale orala, prin inhalare sau cutanate direct pe piele. Cu toate acestea, toate aceste modalitati pot avea contraindicatii si, prin urmare, este recomandabil sa consulti un medic.

Singura modalitate fara contraindicatii este aceea de a raspandi aroma uleiurilor esentiale in aer. Pentru a face acest lucru, poti utiliza un difuzor electric, punand cateva picaturi de uleiuri esentiale in rezervor impreuna cu apa. 

Si acum iata cateva beneficii care pot fi obtinute din aromaterapie si in special din unele uleiuri esentiale:

Puterea relaxanta a mirosului de lavanda 

Cine nu are o punga de lavanda in sertare? Dar aceasta planta nu este folosita doar pentru parfumarea lenjeriei.

Mirosul parfumului uleiului esential de lavanda este relaxant , deoarece actioneaza cu o actiune de reechilibrare asupra sistemului nervos central. Calmeaza anxietatea, agitatia si nervozitatea. Doar toarna-l in difuzoarele de esente sau in umidificatoarele caloriferelor (o picatura pentru fiecare metru patrat al mediului in care se raspandeste) sau adauga 10 picaturi in cada de baie.

Mirosul de menta pentru a favoriza concentrarea

Menta, cu frunzele sale cu o aroma intensa, este , de obicei , utilizata pentru salate si mancaruri. Dar proprietatile sale nu se termina aici.

„Uleiul esential este excelent raspandit in birou sau in camerele celor care studiaza pentru a promova concentrarea. Laurul este, de asemenea, perfect pentru acest lucru : acesta, in plus, intareste memoria si promoveaza capacitatea de a comunica in public, spun specialistii.

Mirosul reconfortant al balsamului de lamaie 

Si apoi exista balsam de lamaie:  deja in secolul al XI-lea balsamul de lamaie a fost atribuit proprietatii de a inveseli si a mangaia inima. Intotdeauna sub forma de ulei esential pentru miros, este perfect in caz de iritabilitate, insomnie si tahicardie.

Tinerete fara batranete cu ajutorul uleiului de copaiba

Uleiul Copaiba este un antioxidant prețios, astfel încât previne îmbătrânirea și are proprietăți antiinflamatorii, motiv pentru care poate fi folosit și pentru probleme articulare . În acest caz sfatul este să masezi uleiul încălzit direct pe zona dureroasă și după scurt timp toate beneficiile acestui ulei de copaiba vor fi apreciate.

Uleiul Copaiba poate fi utilizat pentru aromaterapie , sfatul este să-l diluezi în difuzoarele normale de odorizant. Efectul va fi surprinzător, de fapt, pe lângă faptul că are un miros plăcut, răspândește note parfumate în aer care pot provoca o profundă senzație de relaxare și, prin urmare, ajută la recuperarea energiei, poate după o zi deosebit de obositoare.

 

Categorized in: