Aparitia si evolutia proiectoarelor de mana
Avansurile majore in tehnologia de imagine au permis in timp, conceperea si introducerea pe piata a proiectoarelor de mana, ce sunt cunoscute in ziua de astazi si sub numele de microproiectoare sau picoproiectoare.

Cauti de mult timp un proiector LED de calitate? Le poti gasi pe cele mai bune, intrand pe Lanterne.ro!

Acest concept a fost introdus de asemenea de catre Explay in anul 2003. Solutia lor a fost anuntata public, in Ianuarie 2005. Publicatia Insight Media Market Research a impartit acesti jucatori de top de pe piata microproiectoarelor, in diferite categorii:

•    Producatorii de micro-display-uri (DLP de la TI, Hilmax, Micron Displaytech si Syndiant LCoS, Maradin, Microvision, Lemoptix)
•    Producatorii de surse luminoase (Philips, Osram, Cree, Corning, Nichia, Mitsubishi)
•    Producatorii de module (Jabil, Digital Light Processing (DLP), 3M Liquid Crystal on Silicon (LCOS), Explay, AAXA Technologies cu engine LCOS).

Producatorii au inceput sa lanseze proiectoare de mana ce sunt capabile de o rezolutie destul de mare, au o putere de iluminare buna si un consum de energie electrica foarte scazut, in comparatie cu proiectoarele de dimensiuni mai mari.

Totusi, majoritatea proiectoarelor cu LED pana in Decembrie 2014, au fost criticate timp indelungat pentru luminozitatea destul de scazuta in comparatie cu cele standard (cu lampa), mai ales atunci cand sunt folosite in aplicatii zilnice, in camere iluminate normal.

In 2011, Texas Instruments au anuntat chipseturi imbunatatite ce permiteau o iluminare mult mai intensa, pe masura ce si led-urile avansasera foarte mult si aveau o putere de iluminare mai mare.

Chipseturile DLP sunt concepute pentru a imbunatati luminozitatea unei imagini, fara a creste consumul de energie pentru rezolutia WVGA (rezolutia DVD nativa) si device-urile ce suporta aceasta rezolutie, cat si pentru device-urile ce suporta rezolutia VGA (camerele digitale si camcorder-ele).

Aceste chipseturi au capabilitatea de a proiecta imagini de 50 de inch (1270mm) pe orice suprafata, in conditii de iluminare optime. Chipul de proiectie de dimensiuni mici, are nevoie de o suprafata de dimensiuni reduse si este practic nedetectabil la scara form-factor-ului intregului device.

In 2014, Texas Instruments se afla pe primul loc din punct de vedere al markeshare-ului, pentru imagere-le sale DLP.

In combinatie cu seria Ostar de engine-uri optice bazate pe led a celor de la Osram cu tehnologia DLP, s-au atins puteri de 15 lumeni per watt, pentru aplicatiile care necesita o putere de iluminare foarte buna (intre 300 si 500 de lumeni cu un imager de 0.45inch) si peste 20 de lumeni per watt pentru aplicatiile de luminozitate scazuta (10-50 lumeni cu un imager de 0.2 inch sau 0.3 inch).

Pentru microproiectoarele din ziua de astazi, se folosesc 3 tehnologii majore ale imager-elor, toate aflate in competitia pentru market-share:
•    Tehnologia DLP de la Texas Instruments (Digital Light Processing)
•    Tehnologia Beem-Steering a celor de la Microvision.
•    Tehnologia LCoS(Liquid Crystal on silicon) cu producatori ca Syndiant, Himax, Micron Technologies sau Omnivision, ce pot aproviziona diferite companii atat cu tehnologii de iluminare LED, dar si solutii bazate pe laser.

Majoritatea microproiectoarelor inglobeaza una dintre aceste 3 tehnologii, combinate cu LED-uri de culoare secventiala (RGB) intr-o arhitectura sau format de tip “single” sau “triple”.

Categorized in: