Ingrediente:

  • 170g de zahăr pudră
  • 160g de migdale măcinate
  • 120ml albuş de la 4 ouă medii, separate în două cantităţi egale
  • 160g de zahăr tos
  • ½ linguriţă de colorant alimentar roşu

PENTRU UMPLUTURĂ:

  • 120g de smântână pentru frişcă
  • 110g de ciocolată neagră, tocată mărunt
  • 25g de unt fără sare, la temperatura camerei
  • 75g gem de zmeură

Mod de preparare:

1. Se pun într-un robot de bucătărie zahărul pudră şi migdalele măcinate; se mixează scurt, de câteva ori, până ce se omogenizează. Amestecul se cerne într-un bol mare şi se aruncă bucăţile rămase în sită. Se adaugă prima cantitate de albuş, se amestecă până devine o pastă densă şi se lasă deoparte.
2. Se pune a doua cantitate de albuş într-un bol termorezistent, perfect curat, şi se pune mixerul la îndemână. Într-o tigaie mică, se încălzesc la foc mediu 50ml apă şi zahărul tos. Se dau în clocot şi se fierb până ce siropul obţinut ajunge la 110˚ C (se foloseşte un termometru pentru zahăr); în acest moment, încep să se bată albuşurile la viteză mare. Odată ce siropul a ajuns la 118˚ C, se toarnă în mixer încet, fără a atinge braţul electric. Se bate compoziţia în continuare la viteză ridicată, până ce s-a răcit cât de cât şi s-a obţinut o compoziţie translucidă de bezea; bolul nu trebuie să mai fie fierbinte la atingere, ci călduţ. Se adaugă colorantul alimentar şi se amestecă.
3. Se toarnă bezeaua peste amestecul de migdale şi se încorporează uşor. Este important să nu se amestece pasta prea mult – ar trebui să se desprindă în fâşii groase de pe spatulă. Fâşia ar trebui să se contopească cu restul compoziţiei cam în 30 de secunde – dacă nu se întâmplă aşa, mai amesteci un pic.
4. Se încinge cuptorul la 170˚ C/gaz 3-4. Se pregătesc trei tăvi tapetate cu hârtie de copt. Se pune compoziţia într-un poş (sau o pungă tăiătă la un capăt), cu dui (capătul metalic) fără zimţi. Se şpriţează discuri de pastă cu diametrul de aproximativ 2,5cm. Se lasă să se odihnească în jur de 30 de minute la temperatura camerei sau până ce macarons au format o coajă.
5. Se coc macarons 14 minute (acest timp trebuie respectat cu stricteţe, pentru a testa macarons în primă fază). Hârtia de copt se trece imediat pe suprafaţa de lucru şi se lasă la răcit câteva minute înainte de a desprinde macarons cu delicateţe de pe hârtie.
6. Pentru umplutură, se pune smântâna într-o tigaie mică şi ciocolata într-un bol mediu. Se dă smântâna în clocot şi se toarnă ciocolata deasupra. Se lasă să se înmoaie câteva minute, apoi se amestecă. Se adaugă untul şi se amestecă până compoziţia devine fină, apoi se lasă deoparte să se întărească. Se pune amestecul de ciocolată într-un poş curat cu dui mai mic şi se şpriţează pe marginea discurilor de macarons. Se umple partea din mijloc cu gem, apoi se acoperă cu alt disc.
7. SFAT: Pentru cele mai bune rezultate, foloseşte colorant alimentar pe bază de apă şi evită orice gel pe bază de ulei, pentru că va schimba textura macarons. Majoritatea coloranţilor alimentari sunt pe bază de apă, dar verifică mai bine ingredientele ca să fii sigur. Odată ce sunt gata, macarons vor fi şi mai bune dacă le laşi în frigider peste noapte.
8. VARIAŢIUNI PE ACEEAŞI REŢETĂ – Afine şi frişcă. Se foloseşte: 1 linguriţă de colorant alimentar violet, în loc de roşu, pentru a preparara macarons. Pentru umplutură, se bat 100ml de smântână pentru frişcă şi se întind cu lingura sau cu un poş pe jumătate de macaron, se pun deasupra câteva afine şi se acoperă cu o altă jumătate de macaron.
9. VARIAŢIUNI PE ACEEAŞI REŢETĂ – Ciocolată cu mentă Se foloseşte 1 linguriţă de colorant alimentar verde, în loc de roşu, pentru prepararea macarons. Pentru umplutură, se dublează cantitatea de ingrediente şi se adaugă 1 linguriţă extract de mentă, odată cu smântâna. Se întinde crema cu lingura sau cu poşul pe o jumătate de macaron şi se pune altă jumătate deasupra.

Categorized in: