Cele 10 porunci ale scaunelor auto pentru copii Varietatea de scaune auto copii de pe piata romaneasca, fie ca vorbim de magazine, fie ca vorbim de siteuri ca www.allkids.ro , poate induce confuzie si neclaritati in randul publicului ce foloseste astfel de dispozitive.

Specialistii spun ca mai mult de 70% din scaune sunt incorect instalate sau folosite, iar ca la fel de multi parinti nu reusesc sa prinda toate centurile sau nu stiu cum sa o faca.

Insa pasii pentru a folosi oricare din aceste mecanisme, numite scaune auto copii, sunt simpli si putini, si odata respectati siguranta si confortul copilului vor fi asigurate. Primul si poate cel mai important  este citirea manualului de instructiuni si urmarea indicatiilor date de vanzator, apoi urmeaza instalarea propriu-zisa.

Locul in care va sta scaunul trebuie sa fie unul in care nu actioneaza niciun airbag, iar daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie mers la un specialist care sa dezactiveze acel airbag; locul cel mai sigur este mijlocul scaunului din spate – bancheta.

Apoi urmeaza indicatii specifice fiecarei grupe de varsta, spre exemplu scaunul pentru copiii mai mici de 1 an sau cu o greutate de sub 9 kg trebuie pus cu spatele la directia de mers; copiii cu minim 6 ani sau 27 kg trebuie sa stea intr-un sistem special (fotoliu auto sau inaltator).

Scaunul auto trebuie instalat intr-o pozitie rigida, fara a se misca mai mult de 2.5 cm in fiecare parte. Recomandarea este sa strangeti centura cat mai mult si sa apasati pe scaun cat mai tare pentru a intra intr-un spatiu cat mai compact. Astfel se va limita jocul pe care acesta il are in timpul mersului, evitandu-se astfel evenimente nefericite.

Un alt lucru la care trebuie avut grija este pozitionarea centurilor, spre exemplu la grupa de varsta de sub un an aceasta trabuie pozitionata in dreptul, sau putin mai jos, umerilor copilului. In pozitia opusa, cu fata la directia de mers, centurile trebuie sa vina deasupra umerilor. Cel mai important este sa va asigurati ca scaunul sta intr-o pozitie corecta, iar pentru acest lucru ne intoarcem la primul sfat, cel cu manualul de instructiuni.

Centurile au anumite clips-uri pentru o fixare mai sigura, insa pentru a fi eficienta si pentru a evita anumite rani in urma frecarii de acestea, trebuie fixate la nivelul sub bratul copilului; orice alta fixare, atat a acestor clipsuri, cat si a centurii in sine, duce la erori de siguranta, pana la urma siguranta copilului este motivul pentru care aceste scaune se cumpara.

Un ultim sfat este cel legat de pozitia scaunului si a copilului, niciunul dintre acestia nu trebuie sa atinga usa masinii sau geamul, cu atat mai mult cu cat masina este dotata cu sistem aibag lateral sau tip cortina.

Marea majoritate a acestor sfaturi sunt fie de bun simt, fie usor de aflat intreband pe un specialist sau uitandu-ne pe manualul de instructiuni, insa pe cat de simple par pe atat de vitale pentru siguranta celui mic si confortul lui de asemenea sunt.


Alte stiri actuale :

1. Educaţie copii: Cum să faci faţă crizelor copiilor
2. Filme pentru copii, in noiembrie, la Festivalul KINOdiseea
3. Buzău – 3000 de cazuri de pneumonie în doar 7 zile
4. De ce unii bărbaţi nu pot avea copii? Ar putea fi vorba despre alimente banale, consumate zilnic, care reduc fertilitatea

Categorized in: