Despre alegerea unei lanterne tehnice

Daca esti un bun gospodar sau iubesti sa petreci timp in natura, in drumetii, daca lucrezi in paza si protectie ori in serviciul legii, ai nevoie de o lanterna buna. Puternica, rezistenta si de incredere. Fie ca preferi o lanterna LED, fie ca ai nevoie de un alt tip de lanterna, s-ar putea ca acest articol sa iti fie cu adevarat de folos.

Cum se compara in mod corect trasaturile si performantele unor lanterne? Ce factori trebuie analizati, ce criterii trebuie discutate? Cat este de important pretul si durata de viata a unei lanterne?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care ni le putem adresa atunci cand pornim in cautarea unei lanterne potrivite nevoilor noastre (mai ales cand este vorba despre folosirea acestui instrument pentru una sau mai multe operatiuni ori aplicatii speciale).

Navigand pe internet sau rasfoind cataloage de specialitate, am observat poate anumite criterii ce erau incluse in zecile de tabele de comparatie pe care le-am consultat. Am vazut poate randuri intregi sau coloane ce comparau intensitatea luminii; greutatea lanternei (cu si fara baterii); posibilitatea ajustarii focusului luminii; lipsa sau prezenta accesoriilor ce permit montarea si operarea prin intermediul unui anumit tip de trepied; posibilitatea montarii pe armele de vanatoare sau de airsoft; pret; clasificare si punctaj.

Fiecare dintre acestea sunt de o deosebita importanta – in alegerea unei lanterne trebuie sa intelegem si sa privim cu atentie fiecare aspect.

Mai mult decat atat – daca suntem in cautarea unor lanterne ce sunt concepute sa reziste unui tratament dur, in conditii vitrege, va trebui sa ne indreptam catre zecile de modele de lanterne tactice. Majoritatea acestora trebuie astfel sa fie construite din materiale de incredere – aluminiu, finisaj anodizat; intreaga lanterna trebuie sa fie rezistenta la apa (poate chiar si subacvatic) si sa faca fata socurilor sau cazaturilor.

Exista in aceasta zona, dupa cum bine stim, o serie de producatori – fiecare cu brandurile lor proprii de lanterne. Fiecare reusesc sa comercializeze zeci de modele, cu o gama variata de trasaturi. Uneori, intreaga lista de functii ne poate crea confuzie.

Sa privim insa acum catre cea mai importanta trasatura a unor lanterne, si anume – calitatea luminii produse.

Cu siguranta, acesta este lucrul pe care il vedem cel mai repede. Lumina produsa de leduri se transpune intr-o lumina uniforma, intr-o banda ingusta de culoare. In contract, sursele de iluminat incandescente produc diverse distributii ale luminii, intr-un spectru mai larg. De obicei aceasta lumina incandescenta ofera o lumina mult mai calda decat cea furnizata de leduri sau de halogen (ca surse de iluminat).

Daca o lanterna ofera o lumina de calitate slaba, cauza principala poate fi legata de becul incandescent sau filamentul acestuia. Intensitatea razei luminoase depinde de un unghi ingust al razei, care depinde de asemenea de reflector. Acesta din urma influenteaza in mod direct aruncarea razei luminoase.

De o deosebita importanta este si posibilitatea selectarii modului de functionare – unele lanterne permit alegerea mai multor grade de luminozitate; altele adauga si functii speciale precum raze laser, stroboscop sau semnalizare SOS. La peste 250 de lumeni, o lanterna poate orbi pe cineva; la 100 de lumeni, o lanterna va face lumina in orice intuneric; iar daca afara nu e chiar atat de bezna sau ochii iti sunt obisnuiti cu intunericul, te poti folosi si de 10-20 de lumeni.

Categorized in: